Barbara Visser wacht op tweede dag als minister al Schiphol-sommatie

Foto: Pxfuel / CC0

Op haar tweede dag als demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat heeft Barbara Visser al te maken met de vastberadenheid van omwonenden van Schiphol, die eisen dat zij het luchtvaartlawaai fors terugbrengt. Negeert Visser dat, dan stappen ze naar de rechter.

De stichting Recht op Bescherming tegen Vliegtuighinder heeft de minister, die van 27 april 2010 tot 20 september 2012 wethouder van Zaanstad was een zogenoemde sommatiebrief gestuurd. Volgens de stichting die ruim een jaar geleden voor en door omwonenden werd opgericht ondervinden op dit moment meer dan 200.000 mensen ernstige hinder van het luchtvaartlawaai.

Advies WHO

‘Toch wil de Luchtvaartminister Schiphol nog veel verder laten groeien, om te beginnen met nog eens 40.000 vliegbewegingen bovenop de 500.000 die in het huidige stelsel zijn toegestaan. Dat is desastreus voor het woongenot en de gezondheid van de omwonenden,’ aldus RBV. Die wil dat Visser (VVD) zich houdt aan het advies dat de Wereldgezondheidsorganisatie heeft afgegeven over de blootstelling aan luchtvaartlawaai. Rond Schiphol zouden 1,4 miljoen mensen last hebben van aanzienlijk hogere geluidsniveaus. Gaat de minister zich niet houden aan het advies, dan wil RBV de zaak voorleggen aan de civiele rechter.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen