Hogere CO2-uitstoot door verbranden van meer biomassa

Foto: Flickr / Henk-Jan van der Klis

Er is vorig jaar in ons land meer biomassa verbruikt en dat resulteerde in een hogere uitstoot van CO2, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Ruim een tiende van de totale uitstoot van dit broeikasgas komt van de steeds meer omstreden biomassa. In Zaandam zijn omwonenden niet blij met de centrale aan de Pascalstraat.

Een belangrijke oorzaak van de toegenomen uitstoot van koolstofdioxide door biomassa is dat kolencentrales de laatste jaren meer brandstof als houtsnippers zijn gaan verstoken.  Daar is ook kritiek op vanuit de milieubeweging. Vorig jaar nam de door biomassa veroorzaakte CO2-uitstoot met zestien procent toe vergeleken met een jaar eerder. Het gaat om het verbranden van materiaal van plantaardige of dierlijke afkomst dat wordt gebruikt als brandstof, zoals hout, mais, mest of voedselresten. In Koog aan de Zaan wil Olam Cocoa een biomassacentrale gaan voeden met de doppen van cacaobonen.

Bijmenging in autobrandstof

Vooral elektriciteitsbedrijven zijn de afgelopen jaren – met overheidssubsidies – meer biomassa gaan gebruiken, namelijk drie keer meer in de periode van 2016 tot en met 2020. Maar ook huishoudens doen eraan mee. Dat komt omdat sinds 2007 biobrandstof wordt bijgemengd in benzine en diesel en ook dat resulteerde in meer CO2-uitstoot door biomassa. Wel ging de uitstoot via houtkachels en haarden omlaag.

Vraagtekens bij compensatie

In het Klimaatakkoord is afgesproken om de Nederlandse uitstoot van broeikasgassen in 2030 met 49 procent te verminderen ten opzichte van 1990 en in 2050 met 95 procent. De uitstoot die wordt veroorzaakt door biomassa wordt hierbij echter niet meegeteld. De achterliggende aanname is namelijk dat de uitstoot wordt gecompenseerd omdat nieuwe planten en bomen worden geplant. Natuur- en milieuorganisaties zijn daar inmiddels zeer kritisch over. In Zaandam bleek de uitstoot van stikstof en ammoniak dit jaar groter dan de vergunning aangeeft, en moet de centrale daarom weken worden stilgelegd.

Natuurschade in Estland

Onder meer Greenpeace en het Wereld Natuur Fonds trokken zich eerder dit jaar terug uit afspraken die ze hierover hadden gemaakt met de energiesector. De aanleiding was een kritisch onderzoek van de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen naar de houtproductie in Estland, uitgevoerd in opdracht van Greenpeace. Hout zou daar volgens onderzoekers niet duurzaam worden geproduceerd en mogelijk ook in Nederlandse kolen- en biomassacentrales worden verbrand.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen