Geen natuurvergunning nodig voor biomassacentrale Olam

Foto: Google / Iris den Haan

De Omgevingsdienst Noord-Holland Noord is tot de conclusie gekomen dat Olam Cocoa geen natuurvergunning nodig heeft voor het bouwen van een biomassacentrale op het fabrieksterrein in Koog aan de Zaan. Het bedrijf wil daarin cacaodoppen gaan verbranden om stoom op te wekken, maar daar is veel weerstand tegen.

Ook is geen vergunning op grond van de Wet Natuurbescherming nodig voor ‘de wijziging en exploitatie van de gehele inrichting aan de Stationsweg 76,’ aldus de omgevingsdienst, die de zaak bekeken heeft in opdracht van de provincie. Olam Cocoa compenseert een grotere uitstoot van onder meer stikstof in het ene deel van het fabriekscomplex met een vermindering elders, en voor dit zogenoemde intern salderen is geen natuurvergunning nodig omdat er geen sprake is van een toename en dus van significante effecten. De vergunningaanvraag had betrekking op de Natura 2000-gebieden Polder Westzaan, Wormer- en Jisperveld & Kalverpolder en het Ilperveld, Varkensland, Oostzanerveld & Twiske.

Inzagetermijn

De aanvraag, het ontwerpbesluit en de bijbehorende stukken (zaaknummer OD.299683) liggen nu gedurende zes weken ter inzage bij de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord aan het Dampten 2 in Hoorn, waar geïnteresseerden ze op afspraak – via [email protected] of telefonisch via 088 – 10 21 300 – in kunnen zien. Belanghebbenden kunnen gedurende deze periode ook zienswijzen indienen bij Gedeputeerde Staten van Noord-Holland, Omgevingsdienst Noord-Holland Noord, Postbus 2095, 1620 EB Hoorn.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen