‘Onbenutte ruimte’ in vergunningen blijft twistpunt rond Olam

Foto: Google Street View

Olam Cocoa in Koog aan de Zaan blijft in het middelpunt van de belangstelling staan en de ammoniakuitstoot van het bedrijf houdt inmiddels ook ver buiten de Zaanstreek de gemoederen bezig. Met name omdat er heel veel onduidelijkheid is over de (benodigde) vergunningen en de werkelijke uitstoot.

In de radio-uitzending van Pointer van 11 april was het onderwerp Nieuw stikstofinfarct op komst te horen, met een hoofdrol voor Olam. Zaanse natuurbeschermers kunnen geen chocola maken van de cijfers van de cacaoverwerker lieten zij weten en het bedrijf zelf weigerde openheid van zaken te geven omdat het om concurrentiegevoelige informatie zou gaan. Overigens wilde ook Gedeputeerde Esther Rommel (VVD, verantwoordelijk voor Natuur en Landschap, Grond, Bodemdaling en Stikstof) de radiomakers te woord te staan.

Zwartgelakte cijfers

In de aanvraag van de nieuwe milieuvergunning zijn volgens Johan Vollenbroek van Mobilisation for the Environment – de organisatie die de rechtmatigheid van de PAS-aanpak aankaartte bij de Raad van State en in het gelijk werd gesteld – de relevante cijfers zwartgelakt. Hij heeft bezwaar aangetekend tegen deze vergunning, die is verleend door de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied en die door wethouder Wessel Breunesse met instemming begroet werd. De provincie is nog bezig met nieuw beleid, waarmee bedrijven stikstofrechten die ze niet gebruiken kunnen verhuren – ‘verleasen’ – aan bedrijven die over hun eigen maximum heen willen gaan. De facto wordt de stikstofuitstoot dan dus juist groter.

Vragen

‘Natuurlijk weten we al dat Olam geen natuurvergunning kan krijgen omdat er na 1994 en 1996 geen nieuwe vergunningen voor het bedrijf zijn afgegeven,’ schrijft SP-steunfractielid Anna de Groot in vragene die ze donderdagavond aan Breunesse voorlegt, hoewel ook daar de meningen over verdeeld zijn. Het enige dat duidelijk is is dat er nog nooit een natuurverunning is afgegeven voor één van de grootste uitstoters van ammoniak in ons land, op een steenworp afstand van de beschermde natuur van de Kalverpolder.

Hinderwetvergunning

Het bedrijf draait tot nu toe op een Hinderwetvergunning uit juli 1994 waarin staat dat Olam 500.000 kilo stikstof (ammoniak) per jaar mag uitstoten. Volgens de ter inzage liggende milieuvergunning milieu wordt die duizelingwekkende hoeveelheid teruggebracht tot 80.000 kilo ammoniak per jaar mogen uitstoten. Desondanks is volgens de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord een natuurvergunning niet nodig – een visie die bestreden wordt door Vollenbroek en hoogleraar omgevingsrecht Chris Backes.

Desastreus effect

De Groot bevraagt Breunesse donderdag over zijn kijk op deze kwestie en over de verleende Hinderwetvergunning in relatie tot de Vogelrichtlijn van 10 juni 1994, die in de week voorafgaand aan de vergunningverlening in werking trad. Ze wil ook weten hoeveel ammoniak Olam jaarlijks zou mogen uitstoten indien een natuurvergunning tóch noodzakelijk blijkt te zijn. En of de wethouder het met de SP eens is dat de 80.000 kilo ammoniak per jaar de lucht in sturen ‘een desastreus effect heeft op de drie Natura 2000-gebieden rond Zaanstad’.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen