Onderzoek gevraagd naar effecten van nascheiding plastic

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

Her scheiden van afval bij de bron is nauwelijks door de hele gemeente ingevoerd of Lokaal Zaans en de POV willen er in elk geval wat plastic en drankenverpakkingen betreft alweer vanaf. Gebleken is dat drie of vier kliko’s moeten zien kwijt te raken in een aantal wijken niet lukt op een eigen erf, waardoor de op stoepen hinderlijke en ontsierende obstakels worden. En nascheiden werkt bij PMD uitstekend.

De beide fracties komen op 22 april met een motie om te onderzoeken wat nascheiding in plaats van bronscheiding van plastic en drankenverpakkingen voor Zaanstad zou betekenen wat betreft kosten en de kwaliteit van de grondstof en wat de mogelijkheden zijn voor het inschakelen van een andere afvalverwerker dan HVC. Ook moeten de wensen van inwoners worden meegenomen in wijken waar problemen ontstaan door kliko’s. Marianne de Boer (LZ) en Jaap Keijser (POV) pleiten voor in proef met nascheiding in dergelijke wijken met smalle stoepen, kleine of geen voortuinen, niet altijd een achterom en krappe achtertuinen.

Nascheiding sterk verbeterd

Gemeenten als Amsterdam, Utrecht, Leiden, Ridderkerk, Leiderdorp, Bunschoten, Rotterdam en Reimerswaal zijn de afgelopen jaren al voor de inzameling van plastic overgegaan zijn op nascheiding, betogen zij. In Amsterdam was daarvoor de overweging dat nascheiding minder afhankelijk is van goed gedrag van de inwoners: een nascheidingsinstallatie kan goed omgaan met vervuiling van het afval. Ook is de kwaliteit van de machines waarmee afval wordt gescheiden sterk verbeterd, waardoor machines méér plastic kunnen scheiden dan Amsterdammers zelf. Alles bij elkaar levert dat de meeste milieuwinst op.

Oud West

Nascheiden kan in Zaanstad een uitkomst zijn voor wijken zoals Oud West in Zaandam, waar ze nu een gevaar vormen voor de verkeersveiligheid. Amsterdam heeft ervaring opgedaan met zowel bron- als nascheiding en is tot de conclusie gekomen dat de laatste methode de voorkeur verdient. Het daarom voor Zaanstad ook aan te raden om de effecten van nascheiden voor de gemeente in kaart te brengen en op die plekken te beginnen waar de kliko’s voor de meeste overlast zorgen, aldus Lokaal Zaans en de Partij voor Ouderen en Vetligheid.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen