‘Geen 400 tot 500 meter lopen om afval kwijt te raken’

Foto: Google Street View

Lokaal Zaans, het CDA en de POV vinden het niet kunnen dat inwoners 400 tot 500 meter moeten lopen om hun afval naar een ondergrondse container te brengen om af te zijn van het probeem dat ze vier kliko’s moeten zien kwijt te raken op een te kleine oppervlakte. Dat speelt in Oud West, waar het plaatsen van voldoende ondergrondse containers vooralsnog niet mogelijk is.

Bewoners van de Langestraat, Valkstraat, het Hollandse Pad, de Reigerstraat en het Stuurmanspad deelden hun frustraties over de vier bakken per huishouden onlangs met de raad. Ze hebben geen of kleine achtertuinen, soms geen achterom en wonen in smalle straten waar de kliko’s op de stoep en in smalle voortuinen het straatbeeld aantasten en waardoor passanten met een rollator of kinderwagen de weg op worden gedwongen. Bijkomend probleem is dat de het restafval en het plastic maar eens per vier weken wordt opgehaald, met alle risico’s op stankoverlast bij de woning van dien.

Waar voor je geld

Wethouder Annette Baerveldt heeft al toegezegd om zodra de coronamaatregelen dat mogelijk maken met de inwoners door de wijk te gaan om het probleem te bespreken, en een aantal bewoners zou met een ‘hoogbouwpas’ gebruik kunnen maken van de restafvalcontainer in de Tuinstraat. Maar dat betekent die 400 tot 500 meter lopen. Ook al gezien de ‘flinke’ afvalstoffenheffing in Zaanstad is dat voor LZ, het CDA en de POV niet acceptabel: inwoners mogen voor dat geld een goede service verwachten. Daarnaast vinden fracties het belangrijk dat de (verkeers)veiligheid gewaarborgd blijft en dat op stoepen en in straten geen kliko’s hinderlijk in de weg staan.

Bovengrondse containers

De drie partijen vragen zich af waarom er geen bovengrondse containers voor in elk geval plastic, blik en drankenverpakkingen kunnen komen, zoals die ook in de Vinkenstraat, op Westzijde ter hoogte van de Harenmakersstraat – hoek Tuinstraat en bij de Bullekerk – hoek Bernardplein zijn neergezet. Ze voorzien gezien de lage frequentie van het legen van de rolcontainers ook stank en overlast van ongedierte bij stijgende temperaturen en zouden graag zien dat HVC vaker een rondje door Oud West maakt. Dat zou wellicht ook het grote aantal bijplaatsingen bestrijden.

Het onderwerp staat binnenkort op de raadsagenda. De bewoners zelf hebben wel een aantal ideeën voor plekken waar bovengrondse verzamelcontainers zouden kunnen komen:

  • Op de Westzijde op de stoep naast de plakzuil voor Verkade;
  • Op de Westzijde op het stukje groen tussen het Hollandse Pad en Westzijde 99;
  • In de Parkstraat ter hoogte van Et Buut, op de kop van de sloot;
  • In de Langestraat op één van de parkeerplaatsen aan het begin van de straat;
  • Op de Westzijde voor het hek van de zuidelijke parkeerplaats van de Verskade;
  • Op het einde van de Reigerstraat, voor de muur van Verkade.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen