Bewoners Oud West in verzet tegen vierde kliko

Een recente afvaldumping op de Westzijde. Daar is geen bovengrondse container voor nodig.
Een recente afvaldumping op de Westzijde. Daar is geen bovengrondse container voor nodig.
Foto: Bewonersbrief Oud West

Bewoners van de Langestraat, Valkstraat, het Hollandse Pad, de Reigerstraat en het Stuurmanspad in Zaandam tekenen bezwaar aan tegen het feit dat zij een vierde kliko moeten zien kwijt te raken omdat in Oud West geen plek te vinden zou zijn voor de ondergrondse containers die elders in de gemeente in gebruik zijn.

Het rijtje rolcontainers per woning is vooral een probleem voor huishoudens in huizen zonder achterom, waardoor de toch al smalle stoepen vol staan met ontsierende afvalbakken. Mensen met kinderwagens of rollators worden zo gedwongen om uit te wijken naar de weg. De huishoudens die wel vanaf de straat toegang hebben tot een erf hebben veelal een dermate kleine tuin dat ook daar een ruimtetekort opdoemt. Het is een probleem dat bekend is door Saendelft, de wijk die zich – tot nu toe met succes – verzet tegen de distributie van kliko’s en waar de hele inzameling nu in collectieve containers gebeurt. Maar dat is in Oud West kennelijk geen alternatief.

Naast het ruimtegebrek maken de protesterende bewoners zich zorgen over de frequentie van het legen: eens in de vier weken. Ze vrezen dat de kliko’s voor plastic, drinkpakken en blik in een steeds warmer wordend klimaat tot ernstige stankoverlast zullen leiden. Bij een gesprek over de situatie met een gemeenteambtenaar en de wijkmanager over de mogelijkheid om tijdelijk, bijvoorbeeld op de Westzijde,  een aantal bovengrondse verzamelcontainers te plaatsen, kregen ze het deksel op de neus: ‘De wijkmanager antwoordde dat de wethouder niet wil dat er containers op de Westzijde komen en ook dat het plaatsen van iedere container rond 20.000 euro kost,’ schrijven zij nu aan de gemeenteraad.

Dumpingen

De oranje kliko’s zijn een tijdelijke oplossing, hoorden de bewoners. Zij begrijpen niet waarom daarvoor gekozen is en waarom in andere delen van Zaandam wel tijdelijk bovengrondse containers geplaatst kunnen worden, zoals in de Vinkenstraat, de Westzijde ter hoogte van de Harenmakersstraat, de hoek Tuinstraat – Bullekerk en de hoek Bernardplein. Een argument van beide ambtenaren was dat het bijplaatsen van afval bij bovengrondse containers toeneemt, maar ‘dat gebeurt ook bij ondergrondse containers (of gewoon op straat) en kan ons inziens met een goede handhaving teruggedrongen worden,’ aldus de brief aan de raadsleden. Daarin wordt een aantal mogelijke plekken opgesomd:

  • Op de Westzijde op de stoep naast de plakzuil voor de Verkade;
  • Op de Westzijde op het stukje groen tussen het Hollandse pad en Westzijde 99;
  • In de Parkstraat ter hoogte van et Buut op de kop van de sloot;
  • In de Langestraat op een van de parkeerplaatsen aan het begin van de straat;
  • Op de zuidelijke parkeerplaats van de Verskade naast de perscontainer;
  • Op de Westzijde voor het hek van de zuidelijke parkeerplaats van de Verskade;
  • Op het einde van de Reigerstraat, voor de muur van de Verskade.

‘Wij voelen ons opgezadeld met de (voor de gemeente) goedkoopste oplossing, terwijl Zaanstad bij de gemeenten met de hoogste afvalstoffenheffing hoort,’ schrijven de bewoners. Die de raad ‘dringend vragen om actie te ondernemen’.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen