Huurders Peperstraat in vuile flats; ingrijpen blijft achterwege

De laatste resten kerstboomnaalden liggen nog in het trappenhuis.
De laatste resten kerstboomnaalden liggen nog in het trappenhuis.
Foto: Bewoner Peperstraat

Sinds een paar maanden worden de sloopflats van Accres in de Peperstraat in Zaandam niet of slecht schoongemaakt. De huurders zijn het zat, meldt de Burenvereniging. Maar daarnaast ‘vult het schoonmaakbedrijf gewoon in dat ze geweest zijn op het overzichtslijstje, terwijl de huurders zich door het vuil moeten verplaatsen’.

Het is het zoveelste dieptepunt in de relatie tussen de bewoners en eigenaar Acces en nu ook beheerder Prismaat, die volgens de vereniging alleen actie wil ondernemen als de huurders een klacht melden via de e-mail. Een telefoontje is niet voldoende. Ook heeft Prismaat aangegeven dat Accres het schoonmaakbedrijf heeft aangenomen en schijnbaar dus tevreden is. ‘Ondanks het feit dat het schoonmaakbedrijf niet schoonmaakt en zelfs ook nog fraude pleegt moeten de huurders gewoon door blijven betalen via de servicekosten. Dat is onacceptabel.’

Privacy

De Burenvereniging Peperstraat roept huurders nu op om een mail naar Prismaat te sturen en ze aansprakelijk te stellen: ‘Uiteraard zullen wij dit ook doen.’ Daaraan is nog wel een risico verbonden: bij Accres en Prismaat gaat het wel eens mis met de privacy. ‘Uw mail kan dus belanden bij het schoonmaakbedrijf, zoals één van de huurders is overkomen.’  Ook in de gemeenteraad ging het onlangs over de uitwisseling van privé gegevens tussen verschillende partijen die zich met de stadsvernieuwing in de Peperstraat bezighouden en PVV-raadslid Homme Heida noemde dat toen ‘een ernstige zaak’. Wethouder Hans Krieger beloofde bij die gelegenheid binnenkort met een uitgebreide brief te komen over de gang van zaken rond de Peperstraat.

Stoppen…

De raad worstelt met dat proces. Evert Hartog (SP) pleitte voor ‘minder geheimzinnigheid en betere afstemming,’ in toekomstige gevallen en noemde het ‘bedenkelijk’ dat het allemaal heel stroperig is gegaan en dat het maken van een sociaal plan niet is gelukt. Vanwege fat laatste ontbreekt zelfs een voorwaarde om met het plan door te gaan, meent hij. Melchior Mattens (Partij voor de Dieren) zei niet te zien hoe in het dossier-Peperstraat nog stappen kunnen worden gezet zonder tercht te komen bij de Raad van State en pleitte ook voor stoppen. Romkje Mathkor (GroenLinks) dacht meer aan ‘een pas op de plaats om te onderzoeken hoe je met dit project nog verder kunt’.

… of doorgaan

Nieuwe regels opstellen lijkt in elk geval niet de oplossing, aangezien je niet aan al geldende regels houden in het geval van de Peperstraat geen uitzondering is geweest. Marc Wit (CDA) toonde zich een pleitbezorger voor doorgaan: er is bijna geen project waarover geen gedoe is, constateerde hij, maar het toevoegen van woningen en stedenbouwkundige ontwikkelingen mogen niet worden opgeofferd ‘omdat een kleine groep zittende huurders graag terug wil keren’. Tjeerd Pietersma (PvdA) weet niet meer wat hij ervan moet geloven: bewoners en Accres schetsen een volstrekt ander beeld van de situatie.

Krieger

Wethouder Krieger zegde in elk geval toe dat er herhuisvesvesting komt voor ‘een handvol’ scheefwoners die tot nu toe buiten de boot vielen en dat daarover ook gesproken wordt met de woningcorporaties. ‘Er zullen altijd mensen zijn die niet accepteren dat ze moeten verkassen, maar het gaat om een majeur project in Zaandam Oost en heel veel hangt af van het begin in de Peperstraat,’ zei hij. Het gaat daarnaast ook om ‘een enorme oppepper van het gebied dat achteruit dreigt te gaan’. Maar veel begrip voor de opstandige huurders die zich niet gehoord voelen is er niet: ‘Ik zie niet waar de transparantie hapert. Niemand heeft er belang bij om iets onder de pet te houden. En als wij iets niet bekendmaken dan doen de bewoners dat wel.’ Zoals nu, met de schoonmaakproblemen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen