Biomassacentrale dreigt toegestane uitstoot te overschrijden

Foto: Wikimedia / Americanheritagebiomass

De biomassacentrale van Bio Forte aan de Pascalstraat in Zaandam Oost heeft de grenzen voor de maximale stikstof- en ammoniakuitstoot voor dit jaar al bijna bereikt en zal daarom naar verwachting eind november of begin december tijdelijk worden stilgelegd.

Dat moet een overschrijding van de emissiejaarvracht voorkomen, zo heeft de directie van Bio Forte Zaanstad het college laten weten. Zou de centrale doordraaien dan zou de natuurvergunning worden overtreden. Inwoners die zijn aangesloten op het warmtenet hoeven zich volgens een memo van de wethouders Wessel Breunesse en Annette Baerveldt aan de raad geen zorgen te maken over de warmtelevering: er kan een garantie op leveringszekerheid worden afgegeven.

Praten over oorzaken en gevolgen

Vanaf het moment dat de biomassacentrale tijdelijk wordt uitzet zullen de bestaande Hulpwarmtecentrales van Equans (voorheen  Engie) de warmteproductie overnemen. De bewoners zullen daar niets van merken. Als aandeelhouder van het Warmtenetwerk Zaanstad gaat de gemeente in gesprek met Bio Forte over de oorzaken en gevolgen van deze situatie en over mogelijke oplossingen voor het vraagstuk van de emissieruimte. Naar verwachting wordt de centrale begin januari weer opgestart en zal hij vanaf de tweede week van januari weer warmte produceren en leveren.

Reacties