POV wil inzicht in situatie in De Droogschuur

Foto: Nunc Architecten

De bewierookte fietsenstalling bij het Zaandamse station begint nog geen twee jaar na de feestelijke opening al te verloederen. Vanwege een constructiefout moet een verdiepingsvloer al ruim een jaar gestut worden, er worden drugs gebruikt en verhandeld, te pas en onpas worden (brom)fietsen er verkeerd gestald en dieven houden er huis.

Dat is het beeld dat POV-raadslid Perry van der Velden schetst van de voorziening en hij wil inzicht in de omvang van de problemen. Wanneer kan de vloer worden gerepareerd en wat is de stand van zaken in het geschil over de aansprakelijkheid voor de misser? De aannemer aan de ene kant en de gemeente, de NS en ProRail ruziën over de schuldvraag en er was sprake van jurisdische stappen. Maar intussen staan er nog steeds stempels de vloer te verstevigen en kan een deel van de stalling niet worden gebruikt.

Lang wachten op evaluatie

De Droogschuur heeft niet meer ‘de beoogde uitstraling, charme en schoonheid’ die Zaanstad, NS en ProRail voor ogen hadden, sombert Van der Velden. In september vorig jaar beloofde wethouder Hans Krieger om een half jaar na de ingebruikname van De Droogschuur te komen met een evaluatie van de ervaringen wat betreft veiligheid, betrouwbaarheid, bereikbaarheid en legitiem gebruik. Dat is nu veertien maanden geleden en er is nog steeds geen evaluatierapport. Wel is een memo in voorbereiding  met cijfers van de afdeling Beheer, Handhaving, het Ingenieursbureau en de politie. Waarom moet dat allemaal zo lang duren, vraagt de Partij voor Ouderen en Veiligheid zich af.

Effecten cameratoezicht

Van der Velden wacht met smart op harde cijfers over de veiligheid van de fietsenstalling en met name over de opbrengst van de – inmiddels permanente – camerabewaking. Hij wil weten hoeveel aangiften van diefstal van (elektrische) fietsen er zijn gedaan voor en na de inwerkingtreding van het permanente elektronische toezicht en hoeveel dieven zijn opgepakt. Nu de camerabeelden rechtstreeks zijn verbonden met de politie gaat de POV er vanuit dat ook gezien wordt dat de stalling wordt gebruikt voor het dealen en het gebruik van drugs. Ook daar ziet de POV graag cijfers over wat betreft aantallen processen-verbaal en aanhoudingen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen