Toezicht gemist in nieuwe fietsenstalling Zaandam

De nieuwe stalling is mooi, maar toezicht wordt node gemist.
De nieuwe stalling is mooi, maar toezicht wordt node gemist.
Foto: Nunc Architecten

Her regent op sociale media klachten over de veiligheid in de nieuwe fietsenstalling aan de westkant van het station in Zaandam. Diefstallen en vernielingen komen er kennelijk vaker voor dan voorheen.

Inwoners van Westzaan raakten vorige twee elektrische fietsen kwijt die in de stalling stonden. ‘We stallen al jaren onze fietsen achter het station en hebben dat nooit meegemaakt of gehoord van anderen. In de nieuwe stalling hebben dieven kennelijk tijd en ruimte om ongezien met slijptollen de dubbele sloten (vier in totaal) te verwijderen en wellicht komen ze zelfs met een auto langs de nieuwe route over de weg om ze in te laden,’ aldus een waarschuwing op Facebook.

‘Toevallig troffen wij twee mannen aan die foto’s van andere fietsen aan het maken waren. Ze spraken Engels met een Oost-Europees accent. Toen ik hen aansprak vertelden ze toerist te zijn en de stalling erg mooi te vinden. Er hangen camera’s (weet niet of ze werken) en ik heb meteen de politie gebeld en verteld over de situatie en de twee mannen, die wellicht ook op de beelden staan. De politiedame zei dat er door hen wellicht camerabeelden opgevraagd zouden kunnen worden. Na een ontvangstbevestiging kwam er echter dezelfde dag ook een bericht dat de politie geen onderzoek zal doen,’ eindigt het verslag. Uit de reacties blijkt dat meer mensen nare ervaringen hebben met de nieuwe stalling en dat toezicht er node gemist wordt.

Steeds meer diefstallen

In november vorig jaar riep de politie inwoners nog op om altijd aangifte te doen van de diefstal van een fiets, want ‘als u geen aangifte doet heeft de politie geen aanknopingspunten en kunnen wij onze mensen niet inzetten waar het nodig is’. Intussen loopt het aantal gestolen e-bikes snel op: volgens verzekeringsrak Unigarant van de ANWB steeg het aantal meldingen van verzekerden daar met bijna 40 procent in 2019 ten opzichte van een jaar eerder, tot boven de 3800 diefstallen. Met een gemiddelde prijs van 2000 euro loopt de schade daarmee in de vele miljoenen. Volgens de ANWB zijn met name treinstations, winkelcentra en uitgaansgebieden hotspots voor de daders. De bond heeft wel wat tips om te voorkomen dat dieven er met uw vervoermiddel vandoor gaan.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen