PvdA benieuwd naar stand van zaken lerarentekort

Foto: Flickr / Netwerk Mediawijsheid

PvdA-raadslid Eylem Koseoglu weet dat de lokale politiek het landelijke lerarentekort niet kan oplossen, maar ze maakt zich er al wel jarenlang zorgen over.

Een artikel van de NOS waaruit blijkt dat bijna één op de vijf scholen overweegt om een vierdaagse schoolweek in te voeren deed alarmbellen afgaan. De Kroosduiker in Westzaan laat groep 8 al op woensdagen thuis leren, meldde Dagblad Zaanstreek onlangs. Daar werd een onderwijzer langdurig ziek waarna het hele kaartenhuis qua bezetting in elkaar donderde. Vervanging bleek niet te vinden.

Koseoglu vraagt wethouder Natasja Groothuismink van Onderwijs vanavond hoe groot het risico is dat daar nog meer scholen bij zullen komen en hoe tevreden zij is over de voortgang van de aanpak van het lerarentekort in Zaanstad. Het Rijk stelde er een kwart miljoen euro voor beschikbaar. ‘In noodgevallen kan een school tijdelijk (zeven weken) kiezen voor een vierdaagse schoolweek. Kan volgens het college de vijfde schooldag ingevuld worden met ‘alternatieve lessen’ op dagen dat er geen leerkracht beschikbaar is? Zijn hierover concrete afspraken gemaakt met schoolbesturen,’ wil de PvdA weten.

Welkom in het onderwijs

Het voortgezet en het middelbaar beroepsonderwijs in Zaanstreek – Waterland hebben inmiddels het platform Welkominhetonderwijs in het leven geroepen dat zij-instromers gaat begeleiden om een lesbevoegdheid te halen en werkenden in het onderwijs helpt om door te groeien. Het is een initiatief van zes schoolbesturen in samenwerking met de drie lerarenopleidingen in Amsterdam. Op 7 en 12 december is er van 17:00 tot 21:00 uur bijvoorbeeld een online open dat bij de Hogeschool van Amsterdam om te weten te komen wat de mogelijkheden zijn voor een baan in het onderwijs.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen