Grootte Huis van de Wijk in Poelenburg staat nog niet vast

De Poelenburcht.
De Poelenburcht.
Foto: Google Street View

Omdat buurthuis De Poelenburcht erg verouderd is, was er al 1.680.000 euro gereserveerd voor een nieuw pand. Dat is gedacht op de begane grond in de nieuwbouw op de plek van de te slopen Spaghettiflat, met meer ruimte voor voorzieningen naast kantoren voor het Sociale Wijkteam en het Jeugdteam. De raad moet dat bedrag nu vrijgeven.

Woningcorporatie Rochdale en de gemeente hebben inmiddels een samenwerkingsovereenkomst bereikt over het nieuwe Huis van de Wijk in de Clusiusstraat. Dat komt dan – in afwijking van het beleid om bij meer dan 100 woningen 30 procent sociale huur te eisen – in een complex met slechts tien procent goedkope huurappartementen, omdat Zaanstad het aandeel ‘sociaal’ in Poelenburg terug wil brengen. Een diverser woningbestand leidt tot een minder eenzijdig samengestelde populatie en dat komt de leefbaarheid ten goede, zo is de gedachte daarachter.

Rijksbijdrage

In de Regiodeal ZaanIJ is een bijdrage van het Rijk van 2,2 miljoen euro opgenomen voor de realisatie van een Huis van de Wijk in Poelenburg –  Peldersveld, waarin meerdere functies op het gebied van educatie, ontwikkeling en ontmoeting samenkomen. Zaanstad hoopt de rest van de benodigde investering te kunnen dekken uit de grondverkoop aan de ontwikkelaar, die de gemeente en Rochale samen gaan zoeken via een tender.

 

Staat het Huis van de Wijk er eenmaal dan is een de kostprijs dekkende verhuur nodig, die afhankelijk is van de exploitatiekosten. En die zijn weer gerelateerd aan het aantal vierkante meters dat de maatschappelijke voorziening gaat tellen. De exploitatie wordt in elk geval duurder dan nu in De Poelenburcht. Meer ruimte voor extra functies levert dan wel extra huurinkomsten op, maar deze worden deels opgebracht door partijen die door de gemeente worden gesubsidieerd en via extra activiteiten die ook geheel of gedeeltelijk door de gemeente worden gefinancierd.

Grootte ligt nog niet vast

In de samenwerkingsovereenkomst wordt uitgegaan van een voorziening ter grootte van  1400 tot 2200 vierkante meter. De ondergrens betekent dat er alleen vervangende huisvesting voor het buurthuis en de kantoren voor sociale wijkteam en jeugdteam komt en dat de financiering rond is. Voor 2200 vierkante meter is een structurele extra dekking nodig van ruim 300.000 euro per jaar vanaf 2025.

Commerciële activiteiten

Voor de exploitatie van de nieuwe Poelenburcht was uitgegaan van 131.800 euro per jaar en daarmee is een Huis van de Wijk van 1400 vierkante meter haalbaar. Het college gaat echter voor 2200 en is nog bezig om daar dekking voor te vinden. Daarnaast wordt nog nagedacht over de mogelijkheid om een deel van de extra ruimte een commerciële invulling te geven, bijvoorbeeld met een lunchroom of een koffiegelegenheid. Omdat Zaanstad toekomstig eigenaar wordt van het Huis van de Wijk, is alles erop gericht om zo weinig mogelijk risico te lopen op financieel gebied.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen