Waterkwaliteit sloten, vijvers en grachten nog ondermaats

Foto: Public Domain Pictures / Andrea Stöckel

De waterkwaliteit in kleine wateren zoals sloten, vijvers en grachten is nog steeds niet goed. Dat meldt stichting Natuur & Milieu op basis van het landelijk burgeronderzoek Vang de Watermonsters, waarvoor op meer dan 1000 plekken metingen zijn gedaan.

Meer dan 80 procent van de kleine wateren heeft een matige tot slechte kwaliteit, aldus Natuur & Milieu. Er is echter ook hoop. In het onderzoek zijn ook tien wateren geselecteerd met een goede waterkwaliteit en rijke biodiversiteit, en één daarvan ligt op fietsafstand van de Zaanstreek: de brede plas aan de Plesmanweg in Beverwijk. Aan de rand van het stedelijk gebied en de binnenduinrand en grenzend aan een groene zone met volkstuinen en een begraafplaats.

Waterparels

De burgeronderzoekers vonden er helder water met zicht op de bodem, weinig voedingsstoffen en een gevarieerde begroeiing. Deze ‘waterparel’ en andere voorbeelden kunnen kunnen dienen als lesmateriaal voor te nemen maatregelen, denkt de stichting. ‘Niet elk water is immers hetzelfde en elk gebied vraagt om een specifieke oplossing.’ Ook zou er een goede samenwerking moeten zijn van gemeenten, provincies en waterschappen, maar ook van omwonenden, boeren, natuurbeheerders en particuliere eigenaren.

Geen verbetering

Het onderzoek van Natuur & Milieu is voor de derde keer uitgevoerd. De vorige twee edities in 2019 en 2020 wezen ongeveer hetzelfde uit. Ook toen kwam naar voren dat het op een groot aantal plekken nog niet goed gaat met de kwaliteit van kleine oppervlaktewateren. Wateren met een goede waterkwaliteit hebben volgens Natuur & Milieu genoeg onderwaterplanten en weinig voedingsstoffen zoals nitraat en fosfaat.

Hekkensluiter

De belangrijkste bronnen van vervuiling zijn mest en bestrijdingsmiddelen uit de landbouw, maar bijvoorbeeld ook stoffen die via het rioolwater in het milieu komen, zoals medicijnresten en PFAS. Dat is een verzamelterm voor schadelijke chemische stoffen die van nature niet in het milieu voorkomen en die worden toegepast in bijvoorbeeld regenkleding en antiaanbakpannen. ‘Vergelijk je de gemeten waterkwaliteit uit dit en andere onderzoeken met andere Europese landen, dan bungelt Nederland onderaan de Europese lijsten,’ aldus Natuur & Milieu.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen