Vang de watermonsters als burgerwetenschapper

Foto: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Om een goed beeld te krijgen van de waterkwaliteit van slootjes, beekjes en plassen zoekt worden in heel Nederland mensen gezocht die het leuk vinden om  in hun eigen buurt of in de nabijgelegen natuur onderzoek te doen. Ook Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is bij het project betrokken.

Het nationale wateronderzoek Vang de watermonsters is van start gegaan en iedereen kan meedoen. In Nederland meet de overheid vooral de waterkwaliteit van grote wateren. De vennetjes, plasjes en boerenslootjes in de buurt, die heel belangrijk zijn in ons watersysteem vallen hier meestal niet onder. Daarom is de hulp van veel inwoners nodig, zodat ook de waterkwaliteit van de kleine wateren wordt gemeten.

Plezier voor jong en oud

‘We verzamelen samen met zoveel mogelijk mensen in heel Nederland informatie. Dit is belangrijk, omdat schoon water de basis is voor allerlei planten en dieren in en rond het water. Voorgaande jaren bleken veel gezinnen met kinderen plezier te beleven aan samen onderzoek doen naar slootjes in de buurt. Ik roep iedereen op om dit jaar mee te doen,’zegt directeur Rob van Tilburg van de afdeling Programma’s van Natuur & Milieu.

Burgerwetenschappers

Met de online meetkit van Vang de Watermonsters gaan deelnemers als burgerwetenschapper verschillende onderdelen van het water meten, zoals de helderheid en de aanwezigheid van planten en dieren. Ze maken foto’s met hun mobieltjes om vast te leggen waar is gemeten en om de begroeiing en helling van de oever te laten zien. In het najaar publiceert Natuur & Milieu de resultaten.

Nuttig en leuk

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is dit jaar voor het eerst partner van het onderzoek. De Zaanse Klazien Hartog, portefeuillehouder integraal waterbeheer & watererfgoed, is blij: ‘Met de onderzoeksgegevens kunnen waterschappen watervervuiling mogelijk bij de bron aanpakken. Daarnaast is het ook gewoon leuk om te doen. We zijn blij dat we zo het belang van schoon en gezond water bij meer mensen onder de aandacht kunnen brengen.’

Kwetsbaar

Dankzij de deelnemers in voorgaande jaren kon al in kaart worden gebracht hoe de waterkwaliteit in de kleine wateren in Nederland is. Daaruit bleek dat veel wateren in de eigen omgeving kwetsbaar zijn. Met meer deelnemers hoopt de organisatie een vollediger beeld te krijgen van de situatie.

Roel Nozeman, expert biodiversiteit bij ASN Bank en één van de partners bij het onderzoek: ‘In en rond schoon water groeien veel verschillende soorten waterplanten en leven watervogels, kikkers en insecten. Onder water, tussen de waterplanten schuilen de vissen en vinden daar hun voedsel. Goede waterkwaliteit is belangrijk voor deze biodiversiteit en daarom is dit onderzoek belangrijk.‘

Meedoen

Meedoen kan door de online meetkit hier te bestellen. Het onderzoek is een initiatief van Natuur & Milieu, de ASN Bank en tien waterschappen, waaronder het onze.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen