Spaghettiflat ‘op afzienbare termijn’ tegen de vlakte

Foto: Google Street View

De uitgewoonde ‘spaghettiflat’ aan de Clusiusstraat in Poelenburg wordt ‘op afzienbare termijn’ gesloopt en vervangen door een ‘iconisch’ woon- en voorzieningengebouw. De 117 huishoudens krijgen stadsvernieuwingsurgentie, een verhuiskostenvergoeding en hulp bij het zoeken naar een vervangende woning.

De sloop van de flat en de nieuwbouw passen bij de doelstellingen van het Pact Poelenburg en Peldersveld om andere woningtypen toe te voegen en zo het eenzijdige karakter van de wijk te veranderen, is te lezen in een net verschenen rapportage. Er komen maximaal 320 appartementen terug, maar het aantal nieuwe sociale huurwoningen wordt beperkt. ‘We willen mensen niet wegsturen onder het mom dat zij niet goed genoeg voor het nieuwe Poelenburg zijn. Wij hopen juist de kansengelijkheid te vergroten, dat je je niet meer hoeft te schamen voor jouw woonadres,’ zegt directeur Hester van Buren van woningcorporatie Rochdale daarover.

Tijdelijke woningen

Nabij het Vijfhoekpark, aan de overkant van de Thorbeckeweg, is op een sportveld ruimte voor de realisatie van circa tijdelijke 200 woningen ter compensatie van het verminderen van het sociale huurwoningen in Poelenburg en Peldersveld. Het is mogelijk om daar voorrang te geven aan woningzoekenden uit Poelenburg Peldersveld, bijvoorbeeld jongeren. Rondom het Sportpark Poelenburg zijn er echter planologisch –  juridische knelpunten, waardoor de bouw volgend jaar nog niet kan worden gerealiseerd.

Huis van de Wijk

Naast de nieuwe appartmenten aan de Clusiusstraat bestaat de nieuwbouw daar uit het Huis van de Wijk. De gemeente en Rochdale hebben daar in 2020 samen aan gewerkt. Er is plaats voor het Sociaal Wijkteam, het Jeugdteam, het centrum Jong en het buurthuis. ‘Het Huis van de Wijk wordt een laagdrempelige voorziening, waar mensen voor hulp en ondersteuning terechtkunnen, maar waar ook ruimte is voor ontwikkeling en ontmoeting.’

Het doel is om ook een vestiging van De Bieb in het Huis van de Wijk op te nemen, met ruimte voor studie, taal, informatie en activiteiten rondom taal en digitalisering. Er wordt nu gewerkt aan een haalbare business case voor de exploitatie van het toekomstige Huis van de Wijk. De investeringskosten worden deels door de Regio Deal ZaanIJ gefinancierd.

Informatiemomenten

Op 5 en 6 juli zijn de projectmanagers van de gemeente en Rochdale in de wijk om vragen over de sloop van de spaghettiflat te beantwoorden:

  • Op maandag 5 juli van 16:00 tot 17:00 uur speciaal voor bewoners van de spaghettiflat, op het binnenterrein in de buurt van de speeltoestellen;
  • Op maandag 5 juli van 17:00 tot 19:00 uur speciaal voor bewoners van de Jasperflat, bij de entree van deze flat;
  • Op dinsdag 6 juli van 17:00 tot 19:00 voor iedereen uit de buurt die meer wil weten, op de groenstrook voor de spaghettiflat aan de straat Poelenburg (bij het picknickbankje).

Poelenburg Oost

Voor Poelenburg Oost is een woningbouwplan gemaakt met eengezinswoningen en appartementen, waarbij de eerste als particulier of collectief zelfbouwproject worden  aangeboden. Op dit moment ligt de bestemmingsplanprocedure echter stil vanwege de stikstofproblematiek en er is nog geen manier gevonden om daar een mouw aan te passen.

 

Reacties

Cookieinstellingen