Sociaal experiment in Poelenburg komt dichterbij

Nu groen, straks - duurdere - woningen.
Nu groen, straks - duurdere - woningen.
Foto: Google Street View

Woningbouw in Poelenburg Oost betekent niet alleen meer huizen maar ook een sociaal experiment: kan het toevoegen van duurdere huizen de te eenzijde bevolkingssamenstelling van de wijk een duw in de gewenste richting geven en bijdragen aan een vermindering van de problemen waarmee het stadsdeel te maken heeft? Als de gemeenteraad akkoord gaat met een herziene grondexploitatatie dan kan een begin worden gemaakt met de nieuwbouw, nadat ook het bestemmingsplan is goedgekeurd.

Tegenover de flats die het oosten van Poelenburg kenmerken moeten tussen de moskee en het wijkcentrum woningen komen. Groen en bomen zijn al geruimd om onderzoek te kunnen doen, opstallen gesloopt en er is gesaneerd. Het Stedenbouwkundig Plan voorziet voor de eerste fase van het project in de bouw van circa 114 woningen, waarvan het grootste deel bestaat uit grondgebonden rijtjeswoningen aangevuld met twee kleinschalige appartementencomplexen en vier vrije kavels langs het Weerpad. De straten komen haaks op de Watering te staan en geven doorzichten naar het water. Op twee plekken reikt het water tot aan de straat Poelenburg. De oever wordt openbaar toegankelijk vanaf de moskee tot de kanovereniging. Het wordt een autoluw gebied waarbij de straten worden ingericht als woonerf.

De woningen zijn bedoeld voor mensen van buiten de wijk én voor de huidige bewoners die binnen de wijk een stap omhoog in hun wooncarrièrewillen maken. De nieuwe woningen wekken hun eigen duurzame energie op en krijgen geen gasaansluiting meer. Omdat het Zaanse warmtenet niet wordt wordt doorgetrokken naar Amsterdam zoals eerst de bedoeling was, kan Poelenburg Oost er niet op worden aangesloten. Als alternatief kunnen de nieuwe bewoners kiezen voor bijvoorbeeld een warmtepomp en/of zonnepanelen.

Waardevolle bomen weg

Voor de huizen moeten 21 waardevolle bomen sneuvelen. Hiervoor wordt een kapvergunning aangevraagd. De bomen zijn stedenbouwkundig niet in te passen, omdat ze ‘de adequate inrichting van het gebied (kavels en openbare ruimte) belemmeren’. Bovendien moet het gebied worden opgehoogd, waardoor de bomen zullen afsterven. Verplanten bleek geen optie: het gaat voornamlijk om populieren en die zijn niet te verplaatsen. Vier bomen bleken potentieel verplantbaar, maar de conclusie van een extern advies luidde dat de kans te klein is dat de bomen die operatie overleven. Ter compensatie worden in de bouwplanontwikkeling nieuwe bomen geplant.

Participatie

Vertegenwoordigers van de Sultan Ahmet Moskee, het Volkstuinencomplex Ons Ideaal, kanovereniging De Geuzen, buurtcentrum De Poelenburcht, bewoners en ondernemers aan het Weerpad, Centrum Jong en de bewoner van de woonark aan het Geuzenpad hebben allemaal meegepraat over de plannen. Ook zijn gesprekken gevoerd met de Gasunie over het gasontvangststation en de hogedrukgasleiding in het gebied, en met de beheerder van de zendmast. Het voornemen is om bij een succesvolle ontwikkeling van de eerste fase van Poelenburg Oost ook te tweede fase re ontwikkelen. De ontwikkeling van dat deel van de wijk sta at nog in de kinderschoenen.

Antispeculatiebeding

Speculatie met de toekomstige huizen wordt verboden door middel van een antispeculatiebeding op te nemen in het koopcontract. De herziene grondexploitatie staat in een geheime bijlage in de stukken die het college onlangs naar de gemeenteraad heeft gestuurd. Openbaar is wel dat verwacht wordt dat de grondopbrengsten een ‘toereikende dekking’ zullen opleveren.

Bouw begint eind 2020

Er staan geen concrete plannen voor De Poelenburcht in het stuk. De gemeente streeft ernaar om het buurtcentrum en ‘alle relevante maatschappelijke functies’ te huisvesten in één maatschappelijke voorziening centraal in de wijk. Daarover wordt binnenkort meer nieuws verwacht. Met de bouw van de huizen zal niet voor oktober 2020 kunnen worden begonnen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen