Poelenburgers in ’t geweer tegen sloop flat en tijdelijke woningen

Een deel van de 'spaghettiflat'.
Een deel van de 'spaghettiflat'.
Foto: Google Street View

De Klankbordgroep Poelenburg (KBG) is niet blij met de sloop van de ‘spaghettiflat’ aan de Clusiusstraat en al evenmin met het feit dat de groenstrook langs de Zuidervaart is aangewezen als mogelijke locatie voor 60 tot 110 tijdelijke woningen. ‘Tijdelijk’ betekent in dit geval vijftien jaar.

Tijdens een drukbezochte bijeenkomst in buurtcentrum De Poelenburcht werd op 16 december duidelijk dat woningcorporatie Rochdale de bijna 60 jaar oude flat die in Poelenburg werd neergezet voor Italiaanse gastarbeiders wil slopen en dat de bewoners hun huizen uiterlijk in 2022 moeten verlaten. Het gebouw zou te ver heen zijn om nog gerenoveerd te worden. De KGB is er echter allerminst van overtuigd dat Rochdale erin zal slagen om voor alle bewoners passende vervangende woonruimte te vinden. Daarover werden op de bijeenkomst slechts vage toezeggingen gedaan en de KBG vreest dat het komende proces niet voor alle betrokken bewoners, van wie menigeen de Nederlandse taal onvoldoende beheerst, vlot en zonder tegenslagen zal verlopen.

Verkeersinfarct

De klankbordgroep voorziet daarnaast dat de sloop van het complex en de voorgenomen nieuwbouw een verkeersinfarct teweeg zal brengen in de wijk, omdat het stratenplan en de breedte van de straten en kruisingen niet berekend zijn op dergelijke grootschalige werkzaamheden en verkeersbewegingen met zware sloop- en bouwmachines. Dat is onmogelijk te doen zonder noemenswaardige schade aan de infrastructuur en dito hinder voor de bewoners van Poelenburg Oost, aldus een schrijven van KGB-secretaris Gertjan Welgemoed aan het college. ‘Bovendien zal tijdens de periode van sloop- en nieuwbouwwerkzaamheden het aantal parkeerplaatsen bij en in de omgeving van het betreffende complex gedurende een aantal jaren sterk afnemen,’ waarschuwt hij, en dat terwijl er in Poelenburg nu al een nijpend tekort aan parkeerruimte is.

Zuidervaart

Wat de mogelijke woningbouw langs de Zuidervaart betreft ziet de KGB ook nogal war beren op de weg. Enerzijds is er alle begrip voor dat een oplossing moet worden gevonden voor het schrijnend tekort aan betaalbare woonruimte, maar waarom nu juist daar? Met de komst van woningen verdwijnt de fraaie entree van Poelenburg, worden de Zuidervaart en omgeving – en in het bijzonder de bewoners van de Oost-Dorsch – opgezadeld met extra verkeers- en parkeerproblemen en verdwijnt een plek die ontspanning biedt aan sportvissers en waar jaarlijks roei- en kanowedstrijden worden gehouden waarbij de hele groenstrook nodig is voor kleine opstallen, toiletten, boottrailers en verdere noodzakelijke benodigdheden. De bewoners van de nieuwe woningen zullen bovendien worden onderworpen aan geluids- en stofoverlast van de Thorbeckeweg en komen dichtbij twee benzinestations te wonen, en dat ook nog eens in het volle zicht van de huidige bewoners en kopers van woningen aan de Zuidervaart.

Ongeschikt en ongewenst

De KGB wijst er verder op dat ‘ingrijpende funderingsconstructies’ noodzakelijk zullen zijn om de nieuwe woningen, tijdelijk of permanent, veilig en bouwtechnisch ongestoord te kunnen bewonen. ‘De bouw van naar wij aannemen gasloze woningen zal tevens leiden tot vermindering van het woongenot van de omwonenden, door  geluidsoverlast van warmtepompen en het noodzakelijk verzwaren en uitbreiden van het elektriciteitsnet. Kortom: het gebied langs de Zuidervaart is vanuit menig oogpunt naar onze mening ongeschikt en ongewenst om daar ten koste van het groen bebouwing te creëren,’ zo luidt de conclusie van klankbordgroep. Die wil graag over deze standpunten in gesprek met de wethouders Songül Mutluer (Wonen en Bouwen) en Gerard Slegers (Bereikbaarheid). ‘Juist nu is het zaak het reeds sinds jaren sterk gereduceerde vertrouwen van de Poelenburger in zijn overheid door een krachtdadige en betrouwbare aanpak van juist die overheid te herwinnen. Om een strofe uit het door de gemeenteraad aangenomen Pact Poelenburg te citeren: hier dient te worden gewerkt ‘vanuit de belevingswereld van de betroffen bewoners’.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen