Einde in zicht voor de Zaandamse ‘spaghettiflat’

Foto: Google Street View

Woningcorporatie Rochdale wil over twee jaar de bijna 60 jaar oude ‘spaghettiflat’ aan de Clusiusstraat en de straat Poelenburg slopen en de grond daarna aanbieden aan een projectontwikkelaar. Er zullen dan naar verwachting duurdere huur- en koopwoningen komen en veel minder sociale huur.

Er is door Rochdale de afgelopen jaren flink vernieuwd in Poelenburg, met groot onderhoud aan ruim 330 woningen die bovendien energiezuiniger zijn gemaakt. Het ging om 48 woningen aan de Dodonaeusstraat en de Clusiusstraat, 144 in de E-flats en 32 woningen in elk van de torenflats aan de Goethartstraat, Jasperstraat en Kloosstraat. De gemeente pakte de straten en het groen aan. De kwaliteit van het gebouw dat zijn naam dankt aan de Italiaanse gastarbeiders die er de eerste bewoners waren is volgens de corporatie echter dermate slecht dat renovatie financieel gezien geen optie meer is. De 117 huishoudens die er nu wonen zullen voorrang krijgen bij de toewijzing van alternatieve huisvesting en hulp bij het zoeken. De sloop- en vernieuwingsplannen passen bij de ambitie van de gemeente om van Poelenburg een gemiddelde wijk te maken qua bevolkingssamenstelling en inkomensverdeling.

ADM

Van Daniela Tasca verscheen in 2007 het boek De Spaghettiflat. Little Italy in de polder. Daarnaast maakte ze samen met Tonino Boniotti een documentaire over de Italiaanse gastarbeiders en hun nakomelingen. De flats van vier verdiepingen werden voornamelijk bewoond door gezinnen waarvan de vader bij de Amsterdamsche Droogdok Maatschappij werkte. De eerste Italiaanse werknemers werden daar in 1956 binnengehaald, veelal jonge vrijgezelle mannen die in eigen land geen toekomstperspectief zagen. Hier kregen ze laagbetaald werk dat Nederlanders niet wilden doen. Na die eerste alleenstaande mannenn volgden al snel de jonge gezinnen, die niet terecht konden op een kamer bij een hospita. De oplossing was de bouw van Poelenburg, niet ver van de scheepswerf in Amsterdam Noord. ADM kocht er een flat voor de Italiaanse arbeiders, die al snel de bijnaam ‘spaghettiflat’ kreeg vanwege de destijds voor Nederlandse begrippen exotische gerechten die er gekookt werden.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen