Provincie steekt vier miljoen in Amsterdam Wetlands

Foto: Twitter / Willem Hellevoort

De provincie steekt vier miljoen euro in meer natuur, het uitbreiden van recreatiemogelijkheden en nieuwe landbouwmethoden in agrarische gebieden in de Amsterdam Wetlands. Dat zijn de polders tussen Amsterdam en Alkmaar, waaronder het Wormer- en Jisperveld, de Kalverpolder, de polder Westzaan, het Oostzanerveld en de Karnemelkspolder en Het Twiske

Ook het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft aangegeven een financiële bijdrage te willen leveren aan de ontwikkeling van het gebied. In het Ilperveld kan direct worden begonnen met experimenten om veen te laten groeien. Momenteel vinden deze nog plaats in een laboratorium en daarvan zijn de resultaten positief. In samenwerking met Landschap Noord-Holland gaat gekeken worden of het project in de praktijk in een groot gebied ook succesvol is. Het tegengaan van de bodemdaling en het verbeteren van de biodiversiteit staat daarbij voorop. 

De afgelopen jaren werkte de provincie samen met een groot aantal betrokkenen om tot breed afgestemde afspraken te komen: het ministerie van LNV, waterschap Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, boerenorganisatie LTO, de agrarische natuurvereniging Water Land & Dijken en verschillende gemeenten – waaronder Zaanstad – en terreinbeherende organisaties zoals Staatsbosbeheer. Die verkoepelende samenwerking blijft bestaan om ervoor te zorgen dat alle partners van de projecten leren. Door veel te testen en door te leren door te doen, kunnen successen later worden toegepast in andere gebieden. Op den duur moeten ook projecten van start gaan waar nu nog niet alle partners het eens over zijn. Met name de agrariërs staan niet te springen. Uitdagingen waar nog verder over gesproken moet worden gaan met name over de afname van CO2 en de vraag hoe nat gebieden eigenlijk moeten zijn om de bodemdaling te stoppen en natuur te creëren.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen