Amsterdam Wetlands niet alleen Amsterdamse, ook Zaanse achtertuin

Een blik in de toekomst: topnatuur.
Een blik in de toekomst: topnatuur.
Foto: Amsterdam Wetlands Magazine / Peter Veldt

De polders tussen Amsterdam en Alkmaar, waaronder het Wormer- en Jisperveld, de Kalverpolder, de polder Westzaan, het Oostzanerveld en de Karnemelkspolder en het Twiske moeten de komende jaren worden omgetoverd tot de Amsterdam Wetlands – een naam die op social media met de nodige scepsis is ontvangen en tot emoties van woede tot hilariteit heeft geleid.

Het polder- en moerasland van Laag Holland moet voor Amsterdammers dé plek worden om het drukke stadsleven te ontvluchten en er wandelend, kanoënd, fietsend of rollerbladend frisse lucht op te snuiven. Het gaat om in totaal 12.000 hectare natuur die wordt aangewezen als ‘de groene achtertuin van Amsterdam’ als tegenhanger van de steeds verder oprukkende verstedelijking. In 2050 moet alles zijn afgerond.

De toekomstige Wetlands liggen versnipperd en zijn in handen van verschillende terreinbeheerders. Op initiatief van Landschap Noord-Holland wordt nu samen met Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Recreatie Noord-Holland gewerkt aan een totaalvisie en een plan van aanpak. Ook komt er ruimte voor klimaatmaatregelen en de productie van gezonde voeding. Boeren worden nadrukkelijk bij de uitwerking van de plannen betrokken.

De vier belangrijkste uitgangspunten daarbij zijn:

  • Realiseren van een groot aaneengesloten robuust natuurgebied;
  • Natuurgebieden bereikbaar en beleefbaar (veelkleurig landschap) maken voor stadsbewoners;
  • Behoud veenlandschap met streekidentiteit;
  • Goede zorg voor unieke leefgebieden.

De natuurorganisaties willen beginnen met het stoppen van de peilverlagingen in de veenweidegebieden die dreigen te verdwijnen. Concrete initiatieven zijn er al. Zo is Landschap Noord-Holland in het Ilperveld bezig met onderzoek naar veenherstel en moet het Innovatie Programma Veen zorgen voor de reductie van de bodemdaling met 90 procent. De onderstaande illustratie komt uit het Amsterdam Wetlands Magazine:

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen