Ouders voor de klas, minder uren, online lessen thuis: alle remmen gaan los

Foto: Public Domain Vectors

Basisscholen mogen in het uiterste geval ouders voor de klas zetten, minder uren lesgeven en een deel van de tijd vullen met online lessen vanuit huis. Wetsovertredingen zijn volgens minister Arie Slob toegestaan als scholen aantonen echt niet anders te kunnen. In Zaanstad stelde de PvdA schriftelijke vragen over de huidige stand van zaken op de scholen, maar die zijn nog niet beantwoord.

Scholen uit Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Almere stuurden Slob vorige maand een brandbrief omdat het lerarentekort er bovengemiddld hoog is en ze er met bij wet toegestane noodverbanden niet meer komen. Onbevoegden voor de klas, een langer dan zeven weken durende vierdaagse schoolweek of zelfs het schrappen van bepaalde vakken – alles lijkt nu mogelijk om het tekort aan leerkrachten in het basisonderwijs op te vangen. Landelijk gezien zijn er nu ruim 1400 onvervulde vacatures. In 2022 wordt een tekort verwacht van ruim 4100 voltijds arbeidsplaatsen en in 2027 een tekort van 11.000. Scholen die nu onorthodoxe maatregelen nemen moeten wél kunnen uitleggen wat ze doen en waarom ze dat doen.

Bron: Rijksoverheid

Scholen zoeken naar allerlei oplossingen om het lerarentekort op te vangen. Sommige vragen parttimers meer te werken of splitsen klassen op. Andere scholen zetten schoolleiders, intern begeleiders, gepensioneerden of onbevoegden voor de klas en in het uiterste geval worden de leerlingen naar huis. Onder deze omstandigheden kunnen scholen de onderwijstijd en basiskwaliteit niet altijd meer garanderen, waarschuwde de Onderwijsinspectie eerder al. Daarnaast zorgt het opsplitsen van klassen voor een verdere toename van de werkdruk voor leraren. Om deze en andere redenen wordt op 6 november vrijwel zeker een landelijke staking gehouden waaraan zowel het primair als het voortgezet onderwijs deelneemt. 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen