Tamarinde stuurt meer klassen naar huis dan toegestaan

Foto: Google Street View

De christelijke basisschool Tamarinde in Zaandam heeft vaker klassen naar huis gestuurd dan wettelijk is toegestaan. De onderwijsinspectie heeft daarom om een plan van aanpak van het bestuur gevraagd en houdt ‘nauw de vinger aan de pols’. Dat antwoordt minister van Onderwijs Arie Slob op vragen van SP-Kamerlid Peter Kwint.

Voor de Tamarinde geldt dat de verwachting blijft dat de situatie direct na de voorjaarsvakantie genormaliseerd zal zijn,’ schrijft Slob. De ouders van de Tamarinde kwamen in opstand tegen de hen opgedrongen vierdaagse schoolweek om het lerarentekort op te vangen en roepen inmiddels ouders in het hele land op hun voorbeeld te volgen. In de brief van de minister is geen sprake van maatregelen tegen de school vanwege het overtreden van de regels.

https://twitter.com/eylemkoseoglu/status/1096151239811915781

Het lerarentekort is een groot maatschappelijk probleem. Zeker ten tijde van een griepgolf vergt het grote inspanning van iedereen om oplossingen te vinden. Dat is niet gemakkelijk. Ik heb er veel waardering voor hoe het veel scholen lukt om in veel situaties tot een oplossing te komen,’ schrijft Slob. Maar volgens de wet gaan schoolweken uit van niet minder dan vijf dagen onderwijs per week en een structurele invoering van vierdaagse schoolweken blijft dan ook verboden.

Onderwijsinspectie aan zet

Wel mogen scholen voor de groepen 3 tot en met 8 maximaal zeven maal per jaar een dag in de week uitroosteren, als tijdelijke noodmaatregel. ‘Bij signalen waaruit blijkt dat de onderwijskwaliteit of veiligheid van medewerkers of leerlingen in het geding raakt, neemt de inspectie direct contact op met besturen, en maakt afspraken voor een zo spoedig mogelijke oplossing. Of en wanneer de inspectie hierna maatregelen neemt, is in dit soort gevallen aan de inspectie.’ De minister vindt het vooral van belang dat de Tamarinde ‘goed blijft communiceren met ouders, aangezien duidelijk is dat deze situatie bij ouders zorgen en ongemak oplevert’.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen