‘Messenverbod’ met twee jaar verlengd: nog te veel incidenten

Foto: Gemeente Zaanstad

Het verbod om in Zaanstad op straat gevaarlijke voorwerpen zoals messen en slagwapens bij je te dragen is door burgemeester Jan Hamming met twee jaar verlengd. De politie kan hierdoor in de hele gemeente handhavend blijven optreden en de voorwerpen in beslag nemen. Daarna kan de burgemeester een bestuurlijke dwangsom van 2500 euro opleggen.

Tot het ‘messenverbod‘ van kracht werd kon de politie alleen ingrijpen bij voorwerpen die vallen onder de Wet Wapens en Munitie. De praktijk toonde echter aan dat daarmee nogal wat als wapen te gebruiken zaken door het net glipten. ‘Iedereen is het met me eens dat het veilig moet zijn op straat in Zaanstad. Helaas zijn er de afgelopen periode nog te veel geweldsincidenten met wapens geweest met soms tragische gevolgen. Dat vind ik onbestaanbaar en daarom wil ik er alles aan doen om het wapenbezit terug te dringen,’ aldus Hamming in de aankondiging van de verlenging.

Acht dwangsommen

‘Met dit verbod op messen en andere gevaarlijke voorwerpen stellen we een norm. Daar begint het bij. Dat wij als gemeenschap zeggen, van jong tot oud, van ouder tot kind: het is niet normaal om een wapen bij je te dragen. Doe je dat toch en word je gepakt: dan hebben staat daar een fikse dwangsom tegenover.’ Die dwangsom wordt geïnd bij een nieuwe overtreding van het messenverbod en is dus een stok achter de deur om gevaarlijke voorwerpen voortaan thuis te laten. Er zijn de afgelopen twee jaar in totaal acht last onder dwangsommen opgelegd.

Meer groepsvorming, meer incidenten

Ondanks corona en alle beperkende maatregelen die daarbij hoorden is het aantal geweldsincidenten het afgelopen jaar in Zaanstad niet aanzienlijk verminderend. Vanaf 1 oktober 2020 tot 21 september dit jaar zijn er 136 incidenten bij de politie geregistreerd waarbij er in de openbare ruimte sprake was van een wapen en/of wapengebruik. Omdat de verwachting is dat er komend jaar weer meer evenementen zullen plaatsvinden en het uitgaansleven levendiger gaat worden, is verlenging van het verbod volgens Hamming ‘cruciaal’.

Preventief fouilleren

Er is geen onderzoek gedaan naar het aantal wapens dat onder het messenverbod in beslag is genomen, vanwege de manier van registreren. De komende periode gaat dat in overleg met de politie veranderen. De 136 incidenten geven vooral de omvang van de problemen met wapens aan. De afgelopen jaren waren er meerdere steekincidenten in Zaanstad met niet-strafbare messen, wat ook leidde tot de invoering van preventief fouilleren in Zaandam Centrum, de Russische Buurt en Poelenburg.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen