SP-fractie bestaat na twee nieuwe opzeggingen nog uit één persoon

Vlnr: Patrick Zoomermeijer, Anna de Groot en Evert Hartog.
Vlnr: Patrick Zoomermeijer, Anna de Groot en Evert Hartog.
Foto: SP Zaanstreek

Ook raadslid Evert Hartog en steunfractielid Jasper van Vliet hebben afscheid genomen van de SP. De eerste na een lidmaatschap van de 20 jaar, de tweede op 21-jarige leeftijd en een illusie armer. Het royement van fractievoorzitter Patrick Zoomermeijer door het landelijk partijbestuur zorgt in Zaanstad voor een implosie van de fractie.

‘Ik sta niet toe dat een amateuristisch opererend landelijk bestuur mijn fractie onthooft,’ schrijft Hartog. Hij gaat met Zoomermeijer en zijn al eerder opgestapte collega Roland van Braam tot aan de verkiezingen in maart 2022 verder als De Socialisten. Van Vliet meldde zich op zijn vijftiende aan bij de inmiddels door de SP-top verguisde jongerenafdeling Rood, en schrijft nu dat ‘wanneer al ruim een jaar lang de strijd voor rechtvaardigheid wordt vervangen door interne strijd,’ hij andere prioriteiten gaat stellen.

Eénmansfractie

Van Vliet heeft ‘met pijn in het hart’ zijn ontslag ingediend als steunfractielid in de Zaanse gemeenteraad en zijn lidmaatschap van de SP opgezegd. De fractie van de SP in Zaanstad bestaat nu nog uit één persoon: steunfractielid Anna de Groot, tevens lid van  Provinciale Staten. Zij heeft nog niets van zich laten laten horen.

 

De Groot is voor de SP een politieke veteraan van formaat: in 2002 en 2006 was ze lijsttrekker in Zaanstad en in 2010 werd ze wethouder in Wormerland. In 2015 werd de Wormerveerse via voorkeursstemmen Statenlid in Noord-Holland, maar bij de verkiezingen van 2019 ging de SP van zes naar drie zetels in Provinciale Staten en was dat politieke avontuur voorbij.

Daarop volgde niet alleen het steunfractielidmaatschap in Zaanstad, maar ook het voorzitterschap van de SP-afdeling Zaanstreek. Vorig jaar volgde de herintreding in Provinciale Staten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen