Specialistische jeugdhulp met minder aanbieders en papierwerk

Foto: Max Pixel / CC0

Centraal in de aanbesteding van de specialistische jeugdhulp in Zaanstreek – Waterland  staat ‘goede en passende hulp voor kinderen en gezinnen die dat nodig hebben’ met minder aanbieders, strakkere afspraken en minder administratie.

Met de aanbesteding van de acht regiogemeenten zonder die in Amsterdam – Amstelland kan naar verwachting per 1 januari volgend jaar ‘een toereikend en betaalbaar aanbod van specialistische jeugdhulp’ worden geboden. Zaanstad, Wormerland, Oostzaan, Beemster, Edam – Volendam, Landsmeer, Purmerend en Waterland hopen zo ook meer inzicht te krijgen in de cijfers en de financiën. Daarmee kan beter gestuurd worden op de zwaarte van de hulp, de duur van hulptrajecten en de kosten.

Al het goede behouden

Volgens wethouder Songül Mutluer wordt met de nieuwe afspraken behouden wat goed is, maar worden ook verbeteringen nagestreefd. ‘In de eerste plaats om de kwaliteit te borgen en passende hulp aan de jeugd tijdiger te bieden. En daarnaast ook om de financiën beheersbaar te houden. Onze wens is vooral dat de partners in de jeugdketen goed samenwerken en dat ze minder tijd en energie kwijt zijn aan administratie. Daarom hebben we de administratie eenvoudiger gemaakt. Die tijd en energie besteden we liever daar waar het om draait: passende zorg bieden aan de kinderen die dat nodig hebben.’

Wachttijden verkorten

Wethouder Paul van Meekeren van Purmerend wil kortere wachttijden voor jeugdhulp, lichtere hulp bieden waar dat net zo goed kan als dure hulp en dichtbij de jongeren in de buurt. ‘Door het aanscherpen van afspraken over de in-, door- en uitstroom is de mogelijkheid ontstaan om de juiste hulp tijdiger te starten, aan te passen of te eindigen. En daar heeft iedereen voordeel van, in de eerste plaats degene die de hulp krijgt.’

Minder aanbieders

Voor de lichtere vorm van jeugdhulp zijn er nu contracten met 212 aanbieders en dat worden er straks 90. Voor de zwaardere vorm blijft het aantal contracten met aanbieders  gelijk: 37. Net allemaal worden afspraken gemaakt om ervoor te zorgen dat jeugdigen en gezinnen geen hinder ondervinden van nieuwe contracten. Het streven is om die nog voor het einde van het jaar af te sluiten, zodat per 1 januari 2022 alles volgens afspraak kan worden uitgevoerd. Tijdens de bezwaarperiode heeft een uitgesloten aanbieder een kort geding aangespannen, waarvan de uitkomst nog niet bekend is.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen