Juliëtte Rot mist nog steeds inzicht in kosten jeugdzorg

Foto: Pixnio / CC0

Gemeenten hebben een aandeel in de almaar stijgende uitgaven voor jeugdzorg. Journalistiek onderzoeksplarform Follow the Money houdt het onderwerp al langer scherp in de gaten, verzamelde data bij gemeenten en stelde meerjarige financiële analyses samen van 1472 jeugdzorgaanbieders. Het levert inzichten op, maar weinig concrete antwoorden. Zaanstad doet niet meer mee.

Follow the Money stelde de verzamelde data ter beschikking aan negentien journalisten van elf redacties en ging samen met hen op zoek naar de oorzaken van de stijgende kosten. De artikelen die dat opleverde staan op de website Jeugdzorg in het Rood. Ook Zaanstad komt daarop voor, hoewel de gemeente niet meer wil meewerken aan het landelijke onderzoek van Follow the Money: wethouder Songül Mutluer liet in februari weten geld en mankracht liever te besteden aan het implementeren van maatregelen om het systeem te verbeteren.

Data niet op orde

Het platform was Zaanstad echter nog niet vergeten en benaderde onlangs Democratisch Zaanstad voor een vervolgartikel, naar aanleiding van herhaalde vragen van fractievoorzitter Juliëtte Rot. De Rekenkamer Metropool Amsterdam concludeerde vorig jaar na onderzoek dat de gemeente niet over betrouwbare gegevens beschikte, data slecht bijhield en daardoor geen idee had hoeveel kinderen nu eigenlijk jeugdzorg ontvingen. Wat Mutluer wel kon uitrekenen was het benodigde bedrag voor deelnameaan het onderzoek van Follow the Money: 48.620 euro, onder andere voor externe inhuur.

Nog steeds onduidelijkheid

En dus hebben Rot en de overige raadsleden nog immer geen actueel overzicht. ‘In Zaanstad is het credo: eerst zorg verlenen, dan kijken naar de kosten. Duidelijkheid over waarom de kosten aan jeugdzorg stijgen, terwijl het aantal aanvragen daalt, is er daarmee niet. Op dit moment zou ik echt niet weten waar al dat geld aan opgaat,’ zegt ze daarover in het laatste artikel. Ze laat het er echter niet bij zitten: door doorvragen moet er uiteindelijk duidelijkheid komen.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen