RTL Nieuws toont hoe wijdverbreid verdachte zorgbedrijven zijn

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

Onderzoek van RTL Nieuws met gebruikmaking van data van bedrijfsinformatiespecialist Graydon heeft aan het licht gebracht dat er 567 zorgbedrijven door het hele land zijn waar mogelijk gesjoemeld wordt met zorggeld. Die zijn gevestigd in 212 gemeenten – op 1 januari dit jaar telde ons land er 352.

‘Criminelen kunnen veel te gemakkelijk over de rug van kwetsbare patiënten een handeltje in de zorg beginnen om er zelf rijk van te worden,’ schrijft de nieuwsorganisatie. Die ontdekte horecaondernemers, eigenaren van taxibedrijven en autohandelaren die daarnaast veel geld verdienen met het aanbieden van thuiszorg of de opvang van kwetsbare jongeren. Experts reageren geschrokken en vinden dat gemeenten en zorgkantoren te weinig toezicht houden en beter moeten controleren aan wie zij zorggeld toekennen.

Ook hier alarmstippen

Tienduizenden zorgaanbieders werden door RTL Nieuws gecheckt op te hoge winsten en risicovolle andere bedrijven in hun netwerk. De kaart die de onderzoeksredactie maakte laat de vestigingsgemeente van potentieel verdachte bedrijven zien. Het kan zijn dat een bedrijf ook zorg levert in andere gemeenten. Ook onze regio lijkt niet een de dubieuze praktijken te ontkomen.

 

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen