Zeven telers aangewezen om met legale wiet aan de slag te gaan

Foto: Pixabay / Chuck Herrera

Het Rijk heeft tot nu zeven telers aangewezen voor het experiment met een gesloten coffeeshopketen, waardoor ook in Zaanstad een proef met legale wiet mogelijk wordt. De uitgekozen telers zijn nu bezig met het opzetten van hun bedrijven, waarna ze starten met de productie van hennep en hasj. Er waren bijna 150 gegadigden.

De tijd die de bedrijven en de betrokken tien gemeenten hiervoor nodig hebben is bepalend voor het moment dat ze kunnen gaan leveren aan coffeeshops, schrijven de betrokken ministers Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en Huho de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. De ministers bepalen in overleg met de burgemeesters en de telers het moment dat kan worden geleverd aan de coffeeshops.

Het is aan gemeenten om samen met de telers en de directe omgeving waar de bedrijven zich vestigen vorm te geven aan de inrichting en de communicatie hierover. Voorwaarden om te kunnen beginnen met de levering zijn een toereikend aanbod om de – in het geval van Zaanstad momenteel twee – coffeeshops te kunnen bevoorraden en voldoende kwaliteit en diversiteit van het aanbod.

Proef duurt vier jaar

Het wietexperiment gaat vier jaar duren en zodra hij is begonnen, mogen de deelnemende coffeeshops uitsluitend nog hennep en hasj afkomstig van de aangewezen telers verkopen. Het streven is dat de telers in de loop van de tweede helft van 2022 aan de nodige voorwaarden voldoen. Er kunnen de komende tijd nog maximaal drie teeltbedrijven worden aangewezen om ook mee te doen. De deelnemende gemeenten zijn naast Zaanstad Arnhem, Almere, Breda, Groningen, Heerlen, Hellevoetsluis, Maastricht, Nijmegen en Tilburg.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen