Veertien miljoen naar handhaving aanstaand lachgasverbod

Foto: Pixabay

Demissionair minister van Justitie Ferdinand Grapperhaus steekt veertien miljoen euro  in de handhaving van het lachgasverbod dat aanstaande is. door de politie. Het bedrag maakt deel uit van het half miljard dat op Prinsjesdag is toegezegd om ondermijnende criminaliteit beter te bestrijden.

Het wetsvoorstel om lachgas te verbieden ligt al klaar, maar er was nog geen geld voor uitgetrokken. Het demissionaire kabinet wilde dat nog niet doen, maar in juli riep de Tweede Kamer de minister op om toch snel werk te maken van het verbod en daar ook geld voor vrij te maken. In Zaanstad is de verkoop en het gebruik van lachgas voor recreatief gebruik sinds dit jaar al verboden. Een groot deel van het Prinsjesdaggeld (82 miljoen euro) wordt gestoken in preventie, schrijft Grapperhaus in een brief aan de Kamer.

Jeugd beschermen

‘Om te voorkomen dat jongeren in de criminaliteit belanden, bieden we hen in kwetsbare wijken meer perspectief met behulp van onder andere sociale (gedrags-)interventies, opleiding en toeleiding naar werk,’ aldus de minister die onlangs nog een bezoek aan Saendelft bracht om te zien hoe dat daar in praktijk wordt gebracht. De politie krijgt daarnaast 60 miljoen voor ’toekomstgerichte versterking van de opsporing’ met behulp van bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie.

Ook gaat er een bedrag naar ‘de bescherming en veiligheid van beroepsgroepen die zich dagelijks inzetten voor onze democratische rechtsstaat,’ zoals advocaten en journalisten. Na de moord op Peter R. de Vries staat dit thema hoog op de politieke agenda.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen