Celstraffen voor uitbuiting Polen in Zaandamse wasserij

Foto: Piqsels / CC0

Twee mannen van 42 en 52 jaar zijn veroordeeld tot 336 en 288 dagen gevangenisstraf voor het uitbuiten van Poolse medewerkers van hun wasserij in Zaandam en arbeidsuitbuiting van hun enige Nederlandse personeelslid. Dat speelde zich al af in 2016.

De buitenlandse werknemers moesten lange dagen achtereen werken, ook in de nacht en dat onder zware omstandigheden: het was in de wasserij bijzonder heet en het personeel droeg geen beschermende kleding. De medewerkers kregen niet of nauwelijks betaald, terwijl dat wel steeds werd beloofd.

Schaamteloze profiteurs

In het bedrijf werkte ook een Nederlandse man, die op papier verantwoordelijk was maar die in werkelijkheid niets te zeggen had. De man lijdt aan een communicatiestoornis en autisme en werd door de twee eigenaren slecht behandeld en onderdrukt. Ook hij kreeg nauwelijks betaald. De bazen hebben op schaamteloze wijze geprofiteerd van de kwetsbaarheid van hun slachtoffers, oordeelde de rechtbank. Omdat de behandeling vanĀ  de zaak zo lang op zich heeft laten wachten valt de straf wel lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen