Van moord op Alex Gillis verdachte Iliass K. houdt mond dicht

Foto: Pixabay / Sang Hyun Cho

Meervoudig moordverdachte Iliass K. tegen wie een levenslange gvangenisstraf is geëist vanwege onder meer het doodschieten van Alexander Gillis in Zaandam in februari 2014 heeft vandaag tijdens een nieuwe zitting in de schier eindeloze zaak tegen hem en andere leden van een ‘liquidatiebende’ weinig meer gezegd dan dat hij zich beroept op het verschoningsrecht. Niets dus.

De 34-jarige K. is volgens justitie de spil in de bende, maar weigerde in een ingelast getuigenverhoor vragen over zijn medeverdachten te beantwoorden. De moordbende  zou zijn voortgekomen uit de organisatie van de in 2014 zelf geliquideerde crimineel Gwnette Martha. K., die moordopdrachten zou hebben aangenomen en weggezet, is ervan beschuldigd in 2014 drie liquidaties te hebben aangestuurd en nog zeker twee moordopdrachten te hebben verstrekt die nooit zijn uitgevoerd.

Eerste vergismoord

Naast Gillis werd ook de 30-jarige Stefan Regalo Eggermont daar het slachtoffer van. De onschuldige huisvader uit Amsterdam werd in de zomer van vermoord toen hij thuiskwam na een avondje voetbal kijken. Het was de eerste liquidatie die als ‘vergismoord’ de boeken inging. Eggermont reed in eenzelfde type auto als het beoogde doelwit, de inmiddels tot levenslang veroordeelde Omar L.

Verklaringen bij de politie

K. werd in 2018 opgepakt en zweeg sindsdien hardnekkig, maar gaf vlak voor de zomer aan alsnog een boekje te willen opendoen over de misdrijven waarvan hij wordt verdacht en de vermeende rol die hij zou hebben vervuld binnen de bende. De officieren van justitie hadden toen al levenslang tegen hem geëist. K. legde hij bij de politie vervolgens een reeks belastende verklaringen af tegen een deel van de acht medeverdachten in de zaak. Daarbij zei hij onder meer ‘dat ik hun gezichten wil zien als ik ze aanwijs’.

Geen belang bij

Over die verklaringen zou K. vandaag aan de tand worden gevoeld, maar hij hield zijn kaken op elkaar. ‘Op advies van mijn advocaat,’ zei hij. ‘Het liefst houd ik me niet aan dat advies, maar ik ben geen advocaat en hij wel.’ De raadsman zei na afloop dat K. er ‘geen belang bij heeft’ vragen te beantwoorden in de zaken van anderen. K. zei zelf dat hij later deze maand ‘zeker’ vragen gaat beantwoorden. Hij wordt dan als verdachte gehoord in zijn eigen zaken. Het proces gaat volgende week verder. De uitspraak wordt in januari verwacht.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen