Vanaf morgen verkoop en gebruik lachgas verboden

Foto: Gemeente Zaanstad

Vanaf morgen is de verkoop en het gebruik van lachgas voor recreatief gebruik verboden in Zaanstad. Er zit een landelijk verbod aan te komen, maar een meerderheid in de gemeenteraad wilde daar niet op wachten en nu al kunnen optreden tegen een groeiend probleem onder jongeren. Die riskeren ernstige schade toebrengen aan de longen en het ruggenmerg bij veelvuldig gebruik.

Het verbod op de verkoop en het gebruik wordt morgen van kracht door een nieuw artikel in de Algemene Plaatselijke Verordening. Het kabinet wil de verkoop – al dan niet in combinatie met gaspatronen, ballonnen, (slagroom)spuiten of een tank – en het gebruik landelijk verbieden, maar er zit niet echt schot in de plaatsing van lachgas op lijst II van de Opiumwet, samen met onder andere qat en paddo’s (paddenstoelen die van nature de stof psilocine, psilocybine muscimol of iboteenzuur bevatten). De ‘eigenlijke toepassingen’ van lachgas, zoals in de zorg, de technische industrie en de horeca worden uitgezonderd van het verbod. Het doorverkopen van lachgas wordt in het wetsvoorstel dat nog moet worden goedgekeurd in alle gevallen verboden.

Regels voor consumenten

Voor consumenten gaat het van kracht worden van het landelijke verbod betekenen dat zij alleen lachgas in ampullen mogen kopen en bezitten met het doel om er slagroom mee op te kloppen. Hiervoor geldt dat ze alleen verkocht mogen worden aan consumenten van achttien jaar en ouder en met niet meer dan één verpakking met maximaal tien ampullen tegelijk. Ook moet voor het winkelpersoneel aannemelijk zijn dat lachgas wordt gekocht met het doel om er voedsel mee te bereiden. Lachgas in gasflessen valt voor consumenten buiten alle eigenlijke toepassingen en wordt dus in alle gevallen verboden.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen