Verbod op gebruik van lachgas als roesmiddel in de maak

Foto: Wikipedia

Er komt een verbod op het gebruik van lachgas voor niet-medische doeleinden. Het als roesmiddel zeer populaire gas wordt verboden omdat onderzoekers concluderen dat het gevaarlijker is dan gedacht. De verkoop wordt niet helemaal verboden, want in de slagroomspuit mag het straks nog steeds worden gebruikt.

Lachgas komt op een zwarte lijst van de Opiumwet te staan, schrijft staatssecretaris Paul Blokhuis aan de Tweede Kamer. Daarop staan onder meer al qat en slaapmiddelen. ‘Het recreatief gebruik van lachgas heeft zich ontwikkeld tot een drugsprobleem en daarmee is de Opiumwet de juiste route om dit aan te pakken’, vindt Blokhuis. Ook in Zaanstad groeiden de zorgen over gezondheidsrisico’s door het ongebreidelde gebruik van het spul en de troep die het recreatieve gebruik tot gevolg heeft. Met name de PVV en POV pleitten voor lokale maatregelen, die nu door een landelijk verbod niet meer noodzakelijk zijn. 

Onderzoek

Blokhuis wachtte met ingrijpen tot de bevindingen van het Coördinatiepunt Assessment en Monitoring nieuwe drugs bekend waren. Het CAM onderzoekt nieuwe drugs en ziet niet alleen bij overmatig gebruik gevaren. Wie bijvoorbeeld zonder het te weten een vitamine B12-tekort heeft, kan al na een enkel ballonnetje ‘ernstige neurologische schade’ oplopen. Het aantal meldingen van gezondheidsklachten na lachgasgebruik steeg de afgelopen jaren snel. Blokhuis maakt zich extra zorgen omdat de gebruikers vaak jong, onervaren en kwetsbaar zijn. Bovendien is lachgas een gevaar in het verkeer. Jongeren ontdekten lachgas pas massaal toen de rechter het gebruik drie jaar geleden vrijgaf. Voordien werd het aangemerkt als geneesmiddel en golden er strenge regels.

Reacties