Vier fracties willen verbod op verkoop en gebruik lachgas in APV

Foto: Wikimedia / Hans Muller

De VVD, de Partij voor Ouderen en Veiligheid, de PVV en het CDA willen een verbod op de verkoop en het gebruik van lachgas voor recreatieve doeleinden opnemen in de Algemene Plaatselijke Verordening.

Distikstofmonoxide (N2O) is een anorganische verbinding van stikstof en zuurstof die mensen bij het inhaleren een kortstondige roes geeft, maar die bij overmatig gebruik grote gezondheidsschade kan aanrichten. Het kabinet wil de verkoop – al dan niet in combinatie met gaspatronen, ballonnen, (slagroom)spuiten of een tank – en het gebruik landelijk verbieden, maar de vier Zaanse fracties willen daar niet op wachten. In andere gemeenten gelden al plaatselijke verboden. In Zaanstad zou lachgas taboe moeten worden op openbare plaatsen en in voor publiek openstaande gebouwen in een door de burgemeester aangewezen gebied.

Ernstige lichamelijke gevolgen

Het achter elkaar gebruiken van lachgas kan leiden tot een tekort aan vitamine B12 en verlammingsverschijnselen wegens aantasting van het ruggenmerg. Het gas kan eveneens leiden tot zuurstoftekort in de hersenen, en daarmee tot verwardheid, hoofdpijn en concentratieproblemen. Ook bestaat er een kans op het bevriezen van de longen. Bij langdurig gebruik is er een risico dat neurologische stoornissen optreden. ‘Zaanstad kan niet op haar handen gaan zitten omdat het gebruik van lachgas (nog) niet verboden is en dit eenvoudig in de winkels is te krijgen,’ schrijven de fracties in een toelichting op hun amendement dat de kwestie via de APV moet regelen. De halfjaarlijkse update daarvan staat donderdag op de raadsagenda.

Geleend van Enschede

‘Ook in Zaanstad is er sprake van een trend onder jongeren en zij overzien de kwalijke gevolgen die het gebruik van lachgas kan hebben niet. Hoewel landelijke wetgeving in de maak is, zien wij graag dat tot die tijd een extra artikel aan de APV wordt toegevoegd die in het kader van deregulering kan worden verwijderd na invoering van landelijke wetgeving,’ aldus de fracties. Zij speelden leentjebuur bij de gemeente Enschede, dat het artikel vorig jaar al opnamen in de plaatselijke regelgeving. ‘Dit artikel verbiedt zowel het gebruik als de verkoop en is ons inziens daarmee dekkend voor het doel en duidelijker dan huidige artikelen in de APV, die mogelijkheden bieden om de lachgasverkoop aan te pakken.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen