112

Zaandammer maakt in Brabant kennis met lokaal lachgasverbod

Foto: Twitter / Orac Holtenstraat

Een 20-jarige man uit Zaandam is gisteravond in het Noord-Brabantse De Moer bekeurd voor het recreatieve gebruik van lachgas.

De Zaankanter was daar met zes plaatsgenoten en had de pech dat hij juist toen een agent voorbij kwam rijden lachgas uit een ballon aan het zuigen was. In de gemeente Loon op Zand waar De Moer deel van uitmaakt is op 10 juni een artikel dat het gebruik van lachgas strafbaar stelt opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening en sindsdien wordt daar extra op gecontroleerd. Ook in vergunningen voor evenementen wordt nu standaard een verbod op de verkoop van lachgas opgenomen. In Zaanstad wordt gewacht op de invoering van landelijke regels, die nu dichterbij komen.

Verkopers tegen

De Branchevereniging van verantwoordelijke leveranciers van lachgas noemt het wetsvoorstel voor een algeheel verbod op lachgas echter ‘symboolpolitiek‘. De wet zou er alleen maar voor zorgen dat het gebruik van en de handel in het verdovende middel ondergronds gaat. Volgens het voorstel mogen groothandels slagroomgaspatronen vanaf 1 januari 2021  alleen nog verkopen aan een beperkte lijst van soorten bedrijven en met niet meer dan vijf doosjes van maximaal vijftig ampullen tegelijk. Het doorverkopen van lachgas wordt in alle gevallen verboden. Consumenten vanaf achttien jaar mogen niet meer dan één verpakking slagroomgaspatronen van maximaal tien ampullen kopen lachgas in gasflessen helemaal niet meer.

Reacties