Participatie rond plannen Peperstraat ver onder de maat

De Peperstraat in de begindagen van de nu te slopen woningen.
De Peperstraat in de begindagen van de nu te slopen woningen.
Foto: YouTube / Gemeente Zaanstad

Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren oordeelde dat er niets mis was met de bewonersparticipatie rond de plannen voor sloop en nieuwbouw in de Peperstraat, maar onderzoekster Petra Boom komt tot een andere conclusie. Het verschil: de laatste sprak zélf met de betrokken huurders en oordeelde niet op grond van een tijdlijn met ‘informatiemomenten’.

Dat laatste deed ook het college, dat lang volhield dat er niets schortte aan de informativoorziening richting de bewoners van de te slopen flats. Het is na het onderzoeksverslag van Boom niet langer vol te houden. De onzekerheid over de toekomst ligt als een grijze deken over het leven van mensen die al jaren geen idee hebben waar ze naartoe kunnen wanneer hun woningen worden gesloopt. Terwijl de woningnood bovenaan de zorgenlijst van Nederlanders staat, doen de gemeente en woningeigenaar Accres alsof die voor de bewoners van de Peperstraat niet bestaat: die worden geacht om allemaal binnen een jaar op eigen kracht een passend en betaalnaar alternatief te hebben gevonden.

Compassie

Boom schrijft vol compassie over de 20 huurders die zij sprak. Dat het er niet meer waren is deels te wijten aan de oproep van uitgesproken tegenstanders van de sloop om niet met haar in gesprek te gaan. Boom was immers ingehuurd door de gemeente (is ze wel onafhankelijk?) en had eerder voor Zaanstad gewerkt (verdacht!). Het wantrouwen lijkt in dit geval echter misplaatst te zijn geweest: het eindrapport geeft inzicht in de gevoelens van de huurders en doet geen poging om de gemeente of Accres te sparen. Beide krijgen een ruime onvoldoende vanwege het ontbreken van aandacht voor de in het proces vermorzelde mens.

Consulenten

Ook de consulenten van het door Accres in de arm genomen bureau Sabo komen er niet best vanaf. Zij moesten de woonwensen van de huurders in kaart brengen, maar wisten bij huisbezoeken niet over te brengen wat ze nu eigenlijk kwamen doen. De belangen van de bewoners beschermen of die van de ontwikkelaar en van de gemeente? Ook bleef onduidelijk met wie de verkregen informatie gedeeld werd en wat ermee gedaan werd. Een optreden kortom dat evenmin bijdroeg aan de gemoedsrust van de bewoners.

Terugkeer

Allemaal verwachten die eigenlijk meer hulp bij het vinden van een andere woning, al dan niet in de nieuwbouw in de Peperstraat. Ook daar is nog onduidelijkheid over: hoe die er precies uit gaat zien is nog niet bekend, maar gevreesd wordt voor kleine woonoppervlakten die niet geschikt zijn voor bijvoorbeeld gezinnen met kinderen. Verhuizen naar een andere buurt is niet voor iedereen een optie. Maar de overheersende gedachte lijkt toch wel dat de veroorzaker van het probleem in eerste instantie ook degene is die het moet oplossen.

Maatwerkgesprekken

Boom peit ervoor om wanneer de gemeenteraad akkoord gaat met sloop als gemeente ndividuele gesprekken te voeren met alle huurders, omdat elke situatie specifieke kenmerken heeft. In een aantal gevallen bleek zij de eerste ‘officiële’ persoon te zijn die met de bewoners daarover het gesprek aanging. Het rapport van Boom is gisteren openbaar gemaakt, gelijktijdig met het collegebesluit om de sloop door te zetten. Het laatste woord is echter aan de raad – en vervolgens mogelijk aan de rechter.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen