Partij voor de Minima wil meedoen aan raadsverkiezingen

Foto: Twitter / Ilse Zaal

Krijgen we er na de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar maart nóg een lokale partij bij in de Zaanse politiek? De Partij voor de Minima Zaanstad (in oprichting) doet in elk geval een greep naar een zetel, laat drijvende kracht Derk van Tongeren weten.

Meer sociale huurwoningen erbij is een belangrijk actiepunt van de PvdM, maar Van Tongeren is tegelijkertijd tegen de sloop en de nieuwbouw in de Zaandamse Peperstraat. Daar komen weliswaar meer woningen terug dan de 120 die er volgens de plannen gesloopt moeten worden, maar ‘goede en betaalbare sociale huurwoningen dienen gerenoveerd te worden zonder dat daar een huurverhoging tegenover staat.’ De nieuwe woningen ziet Van Tongeren vooral voor zich in het Guisveld, al is dat vanwege de beschermde status van het gebied niet mogelijk.

Procedures beperken

‘Vooralsnog wonen vele huurders nog in woningen met tocht, vocht, schimmel en isolatie- en ventilatieproblemen. Dit is niet alleen slecht voor de gezondheid van de huurders, het is ook slecht voor het milieu en de energierekeningen zijn hierdoor torenhoog,’ schrijft de PvdM-voorman. Wanneer sloop onontkoombaar is moeten er eerst vervangende, betaalbare en klimaatneutrale sociale huurwoningen gebouwd worden en om daarmee door te kunnen pakken wil Van Tongeren ‘het aantal procedures met directe omwonenden beperken’ om ‘een hoop tijd en geld’ te kunnen besparen.

Of dat laatste op veel bijval zal kunnen rekenen is te betwijfelen, nu omwonenden zich op meerdere plekken in Zaanstad (zoals in Krommenie, op Het Eiland in Zaandam en eerder op het Zuideinde in Wormerveer) roeren omdat ze zich overvallen voelen door bouwplannen die hun woongenot dreigen aan te tasten. De komende Omgevingswet zet bovendien in op meer in plaats van minder inspraak van burgers.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen