Transformatie naar woningen geen fluitje van een cent

Het oude pand van de fiscus. Dat wordt gesloopt.
Het oude pand van de fiscus. Dat wordt gesloopt.
Foto: Google Street View

Transformatie lijkt een relatief gemakkelijke oplossing om woningen te creëren en ook hier wordt binnen en buiten de politiek vaak geopperd om met spoed leegstaande kantoren om te bouwen voor huisvesting. Momenteel gebeurt dat bijvoorbeeld met het oude Nuon-gebouw bij de Prins Bernhardbrug, waarin 41 appartementen komen.

Een pand waarvan de leegstand voor velen ongegrijpelijk is is het oude gebouw van de fiscus ten westen van het Zaandamse station. Maar ‘even’ ombouwen is in de praktijk nog een hele klus. Het Bouwbesluit stelt hele andere eisen aan bijvoorbeeld de vloerdikte, de daglichttoetreding, de brandveiligheid, lawaaibelasting en vluchtroutes. Veelal moet ook de gevel worden aangepast in verband met het aanbrengen van balkons en moeten daaraan andere aanpassingen worden om het pand ook op een woongebouw te laten líjken.

Meer onzekerheid

Qua kosten kan sloop en nieuwbouw daarom goedkoper uitpakken dan een transformatie. Een bestaand pand heeft bovendien altijd verrassingen in petto, die niet van tevoren ingecalculeerd waren en tot extra kosten leiden. Ook dat maakt transfotmaties lastiger dan nieuwbouw. Zaanstad wil eigenaren van panden die langer dan drie jaar leegstaan gaan benaderen om samen te bekijken wat de mogelijkheden zijn. Dan gaat het niet alleen om kantoren, maar ook om winkels.

Belastingkantoor

Wat het oude belastingkantoor betreft: volgens de plannen waarover al een hele tijd niets meer vernomen is moet dat tegen de grond om plaats te maken voor twee nieuwe woongebouwen met in totaal 440 woningen en appartementen, De Heldin en De Stelling. ‘Het definitieve ontwerp voor de locatie Heldin en Stelling nadert een afronding. De gesprekken over een koop- en ontwikkelovereenkomst worden gevoerd,’ staat daarover in het laatste Meerjaren Perspectief Grondzaken dat in april verscheen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen