Lege centrumwinkels kunnen honderden woningen opleveren

Foto: Flickr / CorporatieNL

De provincie is er voorstander van dat leegstaande winkels in centrumgebieden vaker worden herbestemd om erin te kunnen wonen. In Zaandam zou dat volgens een onderzoek van de Stec Groep 700 tot 800 woningen kunnen opleveren.

Provinciebreed zou het nu al gaan om 9000 tot 10.000 wooneenheden en een met verdere toename van de leegstand door corona groeit de potentie voor wonen in stadscentra door naar circa 21.000 tot 27.000 woningen. De Noord-Hollandse winkelgebieden kampen met een toenemende structurele leegstand. Deze ontwikkeling was al gaande door een verschuiving naar online winkelen en wordt nu versneld door de impact van Covid-19. Er staat ruim 400.000 vierkante meter winkelvastgoed leeg, waarvan ruim 125.000 vierkante meter in aanmerking komt voor transformatie.

Niet rooskleurig

‘Het toekomstperspectief voor detailhandel is in veel winkelgebieden niet rooskleurig. Daardoor komt de leefbaarheid van steden en kernen op den duur onder druk te staan. We willen samen met gemeenten hun centrumgebieden divers, compact én toekomstbestendig maken. Vooral aan de randen van de winkelgebieden en in de straten daaromheen zien wij kansen om panden geschikt te maken als woning,’ zegt Gedeputeerde Ilse Zaal van Economie in een persbericht. Haar collega Cees Loggen van Wonen is het daarmee eens: ‘De komende tien jaar zijn in Noord-Holland ruim 130.000 woningen nodig. Winkeltransformatie kan daar een grote bijdrage aan leveren. Het tempo ligt nu laag en het aantal plannen is beperkt. Het onderzoek dat wij hebben laten doen laat zien dat er in veel gemeenten meer mogelijk is.’

Inventarisatie

De provincie heeft een inventarisatie laten maken van de kansen die er zijn in winkelgebieden. Het gaat dan hoofdzakelijk om de herontwikkeling van winkelpanden om wonen mogelijk te maken of sloop en nieuwbouw van incourant vastgoed. De grootste woningaantallen zijn mogelijk in middelgrote centra en binnensteden. Transformatie in de kleinere kernen kan juist de leefbaarheid versterken. Haarlem gaat samen met gemeenten verder onderzoeken welke projecten grote kans van slagen hebben en welke bestaande subsidieregelingen daarvoor ingezet kunnen worden. Daarnaast komt er een meerjarige aanpak voor het uitvoeren van pilots en de uitvoering van kansrijke projecten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen