SP en GL willen van preventief fouilleren af: niet effectief

Fouilleren in coronatijd op het Zaandamse station.
Foto: Facebook / Gemeente Zaanstad

De SP en GroenLinks willen dat burgemeester Jan Hamming het nog een keer uitlegt: waarom is doorgaan met preventief fouilleren zinvol als het maar een beperkt effect heeft op het wapenbezit van een kleine groep, maar wel de lichamelijke integriteit van een veel grotere groep raakt?

De mogelijkheid om preventief fouilleren in Zaandan Centrum, de Russische buurt en Poelenburg is onlangs door Hamming verlengd tot 1 juli volgend jaar, omdat er gezien de opbrengsten van de controles geen aanleiding is om te veronderstellen dat het aantal wapenincidenten duurzaam gedaald is. Ondanks corona en de vrijheidsbeperkingen die het virus oplegde bleef het aantal wapenincidenten ‘omvangrijk’. De burgemeester vindt het een reden om door te gaan met preventief fouilleren; Romkje Mathkor (GL) en Roland van Braam (SP) om ermee te stoppen.

Middel erger dan de kwaal?

Als preventief fouilleren niet leidt tot afschrikking en minder wapens op straat, is het middel dan niet erger dan de kwaal? Op een informatieve bijeenkomst over preventief fouilleren heeft de politie volgens de twee raadsleden laten weten dat de maatregel ‘alleen nuttig is om te weten hoeveel messen er in omloop zijn’. Dat lijkt de SP en GL onvoldoende reden om een zwaar middel als het zonder verdenking fouilleren van passanten in te zetten. Ze zetten er in schriftelijke vragen hun vraagtekens bij.

Reacties