‘Zowel Crommenije als nieuwe De Slag voor iedereen toegankelijk’

Foto: Flickr / Shirley de Jong

Zaanstads nieuwste zwembad De Crommenije in Krommenie is wel degelijk toegankelijk voor rolstoelrijders, antwoordt het college op vragen van Democratisch Zaanstad over dit onderwerp. Raadslid Jos Kerkhoven stelde dat de helling naar de ingang te steil is en dat rolstoelers de deur niet zelf kunnen openen.

Dat laatste is volgens de antwoorden tijdelijk: vanwege de coronamaatregelen moet de baliemedewerker die nu openen voor de bezoekers. Het gebouw en de hellingbaan voldoen aan de eisen die er in het Bouwbesluit aan worden gesteld. Het college bestrijdt ook dat er geen ervaringsdeskundigen en Zaanse VN-ambassadeurs zijn betrokken bij de beoordeling van de toegankelijkheid van het nieuwe zwembad De Slag: die zijn afgelopen mei benaderd om daarover mee te denken.

Deskundigenplatform

Bij het ontwerp van De Slag is uitgegaan van de Integrale Toegankelijkheid Standaard en de architect is bereid gevonden om enkele ervaringsdeskundigen daar nadere uitleg over te geven. Vorig najaar is in Zaanstad een digitaal deskundigenplatform opgezet, de Meedenkgroep Toegankelijkheid die uit ongeveer 80 personen bestaat. Onder hen zijn ervaringsdeskundigen, maar ook partners en ouders van mensen met een beperking die meepraten over zaken als het toilet bij de Hempont, de nieuwe S&I-zuil bij de lift in het centrum en over de toegankelijkheid gemeentelijke websites. En dus over de tekeningen van het nieuwe zwembad De Slag.

VN-verdrag

Het college meent met deze werkwijze te voldoen aan het VN-verdrag Handicap. ‘Wij streven ernaar in zijn algemeenheid, dus ook in het geval van het zwembad, te zorgen voor een goede toegankelijkheid voor iedereen. Het gebouw moet altijd voldoen aan de eisen van integrale toegankelijkheid zoals die zijn opgenomen in het Bouwbesluit 2012.’

Buitenruimte

Toegankelijk Zaanstad legde voorafgaand aan het overleg met de architect een lijst met aandachtspunten voor De Slag aan, zoals voor de buitenruimte parkeerplekken voor invaliden en invalidenbusjes, de bereikbaarheid met het openbaar vervoer, een voorspelbare route vanaf de kiss & ride of het parkeerterrein naar de ingang, geen verhoging of helling naar de ingang, een gladde en horizontale entree zonder drempels of opstapje en geleidelijnen of een andere logische wijze van wayfinding.

Interieur

Voor binnen staan op de lijst met vereisten onder andere geen ingewikkelde kluisjes (geen touchscreen), een trap met grote (aangepaste) treden en een helling het zwembad in, speciale kleedhokjes voor invaliden (groter en met een hulplijn zoals in het invalidentoilet), adequaat ingerichte invalidentoiletten (groter dan ‘de achterhaalde richtlijnen in het Bouwbesluit’), een verstelbare bodem waar medisch kan worden gezwommen, duidelijke kleurcontrasten en een glijbaan zonder ribbels of hoeken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen