Alsnog deskundige blik op toegankelijkheid De Slag

Een impressie van het nieuwe zwembad.
Een impressie van het nieuwe zwembad.
Foto: Gemeente Zaanstad

De (ervarings)deskundigen van Toegankelijk Zaanstad mochten de plannen voor het nieuwe zwembad in Zaandam niet bekijken, terwijl het met De Crommenije in Krommenie nog misging met de toegankelijkheid. Rolstoelgebruikers kunnen daar bijvoorbeeld de deuren niet zelf openen omdat de helling naar de ingang te steil is.

Democratisch Zaanstad stelt er vragen over aan het college en wil weten waarom er geen ervaringsdeskundigen en Zaanse VN-ambassadeurs waren betrokken bij de totstandkoming van de nieuwe De Slag op het sportpark Hoornseveld. Dat gaat nu in een heel laat stadium alsnog gebeuren.

‘Helaas is het lange tijd niet vanzelfsprekend geweest om openbare gebouwen rolstoeltoegankelijk te maken. Daardoor kwam het vaak voor dat mindervaliden niet zelfstandig een openbaar gebouw in konden betreden. Uiteraard roept dit, naast praktische bezwaren, ook een hoop ergernis op,’ schrijft de partij in schriftelijke vragen. Toegankelijk Zaanstad liet eerder al weten het te betreuren ‘weer achter de feiten aan te lopen‘.

Verplichting

Al sinds 2017 is de Wet toegankelijkheid gebouwen van kracht om dergelijke situaties te voorkomen en is het verplicht om gebouwen en bedrijven goed toegankelijk te maken voor mensen met een handicap. Ook zwembaden, dus. Maar iedere keer worden er weer fouten gemaakt zoals invalidentoiletten en parkeerplekken voor invalidenbusjes die niet toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers, aldus raadslid Jos Kerkhoven. Hij wil dat in en bij De Slag voorkomen.

Meer voorbeelden

Hij vraagt zich ook af of het college zich realiseert dat een mogelijke schending van het VN-verdrag Handicap kan zorgen voor extra kosten als het bad op een later moment alsnog aanpassingen nodig blijkt te hebben in verband met de toegankelijkheid. Het stadhuis van Zaanstad is een voorbeeld van een relatief nieuw gebouw dat moeilijk te bereiken bleek voor gehandicapten en de parkeergelegenheid bij het Zaans Medisch Centrum is een ander voorbeeld van een slecht ontwerp op dat gebied.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen