Zaans Museum haalt klein positief resultaat in coronajaar 2020

Foto: Google / Zaans Museum

Het Zaans Museum heeft dankzij overheidssteun coronajaar 2020 kunnen afsluiten met een klein positief resultaat. Het aantal bezoekers liep vorig jaar terug tot 75.460, meer dan een halvering ten opzichte van de 200.000 in de voorgaande jaren.

 

 

‘De programmering is vanaf de eerste lockdown direct heel creatief aangepast door een nieuwe online dependance te openen: het Thuismuseum. In het Thuismuseum delen we de leukste workshops voor kinderen én volwassenen en de mooiste verhalen over onze collectie. Zo kon het museum – ondanks de sluiting – toch bezocht worden,’ schrijft de inmiddels opgestapte directeur Nikola Eltink in het jaarverslag. ‘Dit bijzondere museum op dit prachtige wereldberoemd stukje Nederland kijkt terug op een bewogen jaar.’

 

 

Het Zaans Museum gebruikte 2020 ook om een deel van de vaste presentatieruimte geschikt te maken voor wisseltentoonstellingen, waar eerder te weinig plek voor was. Daarvoor werd een deel van de vaste opstelling verplaatst. Bouwatelier Fiction Factory ontwikkelde en realiseerde speciaal voor het Zaanse museum een duurzaam modulair systeem van wanden, vitrines en banken. Ook is nieuwe verlichting geplaatst en is de elektra in de zaal verbeterd.

Minder personeel

De geringere bezoekersaantallen en verminderde inkomsten leidden ertoe dat het contract met Uitzendbureau HorecaBastards voor de personeelsbezetting van het MuseumCafé in maart 2020 werd opgezegd. De taken van de medewerkers zijn de rest van het jaar overgenomen door front-office medewerkers en stagiairs. De tijdelijke arbeidsovereenkomst van de medewerker facilitaire zaken werd om dezelfde redenen niet verlengd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen