Ligplaats Shtandart parallel aan Spiekeroog onderzocht

Foto: Twitter / Irene H-J

De enige plek die in Zaandam – verder is niet gezocht – aanwezig is als Nederlandse thuishaven voor de Shtandart is parallel aan het Spiekeroog bij de Houthavenkade. De historische scheepswerf waar de Vereniging Zaans Erfgoed haar zinnen op heeft gezet kan nergens in de stad terecht, en zeker niet op korte termijn.

De diepgang bij het Spiekeroog is door de beroepsvaart voldoende en het levert geen beperkingen op voor de Russische driemaster de Shtandart, de replica van het eerste schip dat tsaar Peter de Grote in Rusland bouwde na zijn studiereis naar onder andere Zaandam. Er wordt nu onderzoek gedaan naar de technische details, de combinatie met de woningbouw in het gebied, de benodigde investeringen en er vindt afstemming plaats met de Vereniging Zaans Erfgoed en met de schipper van de Shtandart.

Scheepswerf

Een historische werf in combinatie met een vaste ligplaats voor de Russische blikvanger is niet mogelijk: er zijn te veel andere activiteiten die om ruimte schreeuwen en de middelen zijn beperkt. Aan de Badhuisweg op Het Eiland is een werf uit den boze vanwege de bouw van twee woontorens met in totaal 120 appartementen. Nabij het beeld van De Houtwerker aan de Havenstraat is behoefte aan een steiger voor duw- en trekschepen die er al deels gehuisvest zijn en ook Watersportvereniging Bruynzeel moet er een nieuwe haven krijgen. Daarvoor wordt momenteel een vergunningaanvraag voorbereid.

Geen locatie beschikbaar

Ook schiereiland de Hemmes is bekeken en is er gezocht naar een plek in de Achtersluispolder. Beide locaties vielen echter eveneens af door de beperkte mogelijkheden. ‘Concluderend is er op dit moment voor het initiatief van de scheepswerf in de huidige vorm en opzet en met de beschikbare middelen geen locatie beschikbaar in en om de Zaan,’ aldus het college in een brief aan de raad.

 

Reacties

Cookieinstellingen