Vier varianten mogelijk voor Wilhelminabrug

Foto: Bureau Goudappel

De gemeenteraad krijgt in het derde kwartaal vier varianten voorgelegd om de Wilhelminabrug in Zaandam veiliger te maken voor fietsers. Vooral de S-vorm in de aanloop naar de brug aan de kant van het Zaantheater riep veel vragen en opmerkingen op.

Na enkele incidenten zijn de fietspaden op de nieuwe Wilhelminabrug afgezet en werd in overleg met de Fietsersbond, de politie en verkeerskundigen besloten dat de fietsers tijdelijk samen met het autoverkeer over de rijbaan gingen. Dat duurt tot op heden voort en krijgt de meeste plusjes van het externe bureau Goudappel dat is gevraagd om de situatie te beoordelen met oog voor het veiligheidsgevoel en de beleving van de gebruikers.

Goudappel ztte de bovenstaande oplossingsvarianten op papier. Die worden nu verder uitgewerkt en er komen prijskaartjes aan te hangen, zodat de raad weet hoe groot het budget voor een bepaalde keuze is. De varianten zorgen voor een veilige aansluiting op de bestaande verkeersstructuur en zullen voor de komende vijf jaar moeten dienen, maar er moet ook rekening worden gehouden met stedenbouwkundige plannen die vanaf circa 2026 worden gerealiseerd, en nu dus nog onbekend zijn.

Werk nog dit jaar

‘Bij de keuze van een oplossing voor de Wilhelminabrug moet zodoende worden meegewogen welke impact huidige oplossingen hebben voor toekomstige plannen bij aansluitende delen. Met andere woorden: zijn maatregelen gemakkelijk aan te passen aan toekomstige ontwikkelingen?,’ aldus het college. De bedoeling is om het werk nog dit jaar uit te voeren. Dat zal een pak van het hart zijn van PVV-fractievoorzitter Peter van Haasen, die vlak voor het reces met een motie van afkeuring voor wethouder Gerard Slegers kwam, om hem aan te zetten tot actie met betrekking tot de brug.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen