Denk en Lokaal Zaans vragen hardere aanpak jeugdoverlast Saendelft

Een deel van het winkelcentrum aan de Kaaikhof.
Een deel van het winkelcentrum aan de Kaaikhof.
Foto: Google Street View

Denk en Lokaal Zaans willen een diepgaandere bespreking van de jeugdoverlast in en rondom Saendelft. ‘Bewoners en ondernemers zijn het meer dan zat,’ schrijven Sebnem Pancar (Denk) en Marianne de Boer (Lokaal Zaans) in een rondvraag voor na het zomerreces.

‘De afgelopen jaren heeft Saendelft gebouwd aan een reputatie als opkomende en populaire wijk. Door het achterblijven van een gerichte aanpak wordt die reputatie steeds kwetsbaarder. Dat mogen wij niet toestaan,’ aldus twee. Ze willen het met de collega’s en het college hebben over vuurwerk, jeugdcriminaliteit, drugsgebruik, geluidsoverlast, auto’s en brommers die hard rijden en berovingen en diefstal. Vooral in en rondom de Kaaikhof is de overlast groot, en het ergst in de avond en in de zomermaanden.

Situatie verergert

‘Er is veel onrust. In de nachtelijke uren gaan er vuurwerkbommen af en dat gebeurt niet alleen op straat, maar voor de deur van buurtbewoners.’ Denk stelde er al eerder vragen over, waarop het antwoord kwam dat er gewerkt wordt aan een oplossing. In augustus vorig jaar stelde Lokaal Zaans schriftelijke vragen over jeugdoverlast en steekincidenten bij ruzies, maar sindsdien zien de twee fracties weinig tot geen verbetering. ‘Integendeel, de situatie verergert.’ Ze zeggen ook signalen te krijgen dat het aanbod aan activiteiten in de wijk niet aansluit bij de wensen van de jeugd.

Politie

Wanneer de politie wordt gebeld lijkt die geen actie te ondernomen. Wanneer de jongeren erop aangesproken worden eindigt dit veelal in een conflict en worden de buurtbewoners bedreigd in hun eigen wijk. ‘Confronteren is dus geen optie en we zien duidelijk dat de meldingsbereidheid omlaag gaat, omdat er weinig mee gedaan wordt. Onlangs is een veertienjarige nog beroofd van zijn step.’

Het park tegenover de Kaaikhof is een plek waar veel leuke activiteiten plaatsvinden en er zijn veel jongeren die daar voetballen en niet voor overlast zorgen. Maar er is ook een groep hangjongeren die minder positief bezig is. Het probleem voor de politie is dat drugsdealers en afstekers van vuurwerk op heterdaad betrapt moeten worden om te kunnen optreden. ‘Het is zeer zorgwekkend hoe de situatie zich ontwikkelt in de wijk en hoe onveilig het wordt,’ aldus Pancar en De Boer.

Preventief aanpakken

‘Uiteraard gebeuren er in de wijk ook positieve dingen en het is een wijk met veel diversiteit waar veel inwoners met plezier wonen, dat willen wij ook zo houden. Helaas zien wij in de praktijk wel dat de wijk achteruit gaat en de buurtbewoners hier ook last van hebben. Als het nu niet aangepakt wordt kunnen de problemen groter worden, waardoor de aanpak ook lastiger wordt.’

Rustiger rond station

De bewoners rondom het station Krommenie – Assendelft geven wel aan dat het sinds de plaatsing van camera’s en een aantal aanhoudingen een stuk rustiger is geworden in de wijk. ‘Ook hieruit blijkt dat een gerichte aanpak haar vruchten direct afwerpt. Waarom wordt deze aanpak niet rondom Kaaikhof doorgevoerd?’ vragen Denk en LZ zich af.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen