Hoe moet het nu verder met de jeugd in ‘ghetto Saendelft’?

'Veel ouders laten hun kinderen nadat de avond invalt niet meer alleen door de tunnel fietsen.'
'Veel ouders laten hun kinderen nadat de avond invalt niet meer alleen door de tunnel fietsen.'
Foto: Googke Street View

Lokaal Zaans maakt zich zorgen over het toenemende aantal opstootjes en steekpartijen en de jeugdoverlast in wat al ‘ghetto Saendelft’ wordt genoemd.

‘We horen van steeds meer mensen dat ze zich niet veilig voelen op straat, vooral als de schemer intreedt. Veel ouders laten hun kinderen als het donker begint te worden niet alleen door de Jan Brassertunnel fietsen. De tunnel die voor velen een belangrijke doorgang vormt tussen Krommenie en Assendelft. Ook het station en het wijkcentrum zijn plekken waar zich regelmatig groepen ophouden en voor overlast en/of een onveilig gevoel zorgen,’ schrijft raadslid Marianne de Boer in vragen aan het college. Wat kan dat er aan doen om ervoor te zorgen dat bewoners zich veilig over straat kunnen bewegen en de overlast zo snel mogelijk wordt aangepakt?

Knokken op afspraak

Het is Lokaal Zaans ter ore gekomen dat steeds vaker groepen uit Zaandam en Amsterdam in Saendelft afspreken met het doelbewuste plan om ‘af te rekenen’ en de partij is benieuwd in hoeverre daar zicht op is. Verplaatsen delicten en overlast zich momenteel van Zaandam naar andere delen van Zaanstad? LZ pleit al langer – toen nog als Liberaal Zaanstad – voor het inzetten van voldoende handhaving, maar constateert dat de wijkagenten, bijzondere opsporingsambtenaren en wijkmanagers weliswaar doen wat ze kunnen en goed en veel werk verrichten, maar het niet alléén aankunnen. Capaciteit is een flinke beperkende factor, zo komt in heel wat raadsdebatten terug.

Zaandam versus de dorpen

Het college wil het geld beschikbare geld daar inzetten waar de nood het hoogst is, en dan gaat het vooral om delen van Zaandam. Gaat dat niet ten koste van andere delen van Zaanstad? De Boer citeert in dat verband burgemeester Jan Hamming, die na de massale jongerenruzie in Saendelft op 15 mei liet weten ‘zwaar verontwaardigd’ te zijn ‘over de omvang van dit incident en het gedrag van deze jongeren’. Wat is er sindsdien gedaan om dit soort situaties in de toekomst te voorkomen?

Aanpak in de maak

Er wordt door onder andere de Jeugdboa’s, de straathoekwerkers en de afdeling jongerenwerk van het wijkteam in Assendelft gewerkt aan een plan om dergelijke knokpartijen tegen te gaan. Dat juicht LZ toe. Maar het is ook belangrijk dat er snel camera’s komen. ProRail heeft al laten weten die wel te willen plaatsen bij het station, mits de gemeente de rekening betaalt. De Boer heeft liever dat de spoorbeheerder de financoering zelf op zich neemt, maar vindt ook dat er in elk geval prioriteit aan moet worden gegeven. Daarnaast zou het preventief fouilleren moeten worden uitgebreid naar plekken zoals Assendelft en Het Kalf, waar relatief veel incidenten zijn met met messen of andere wapens bewapende jongeren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen