Verfonderzoek en zelf een ‘Monetje Maken’ tijdens Open Monumentendagen

Foto: Stichting Monet in Zaandam

Er komt wegens de corona-uitbraak geen Zomer van Monet volgend jaar, maar de Stichting Monet in Zaandam laat zich door het virus niet uit het veld slaan. In het weekend van 12 en 13 september wordt volop meegedaan aan de Open Monumentendagen.

Dit jaar is het thema Leermonumenten en de stichting vult dat op beide dagen in met tussen 12:00 en 14:00 uur een lezing over verfonderzoek door gids en vrijwilliger Frits Schuster. Vertrekpunt is het Monet Atelier aan de Westzijde 14G, waarna bij Het Blauwe Huis aan de Hogedijk uitgebreid op wordt ingegaan op verfonderzoek en de kleuren van de huizen in de Zaanstreek. De tweede activiteit die zowel zaterdag als zondag op de agenda staat is Monetje Maken. Voor vijf euro krijgen deelnemers materialen om zelf een ‘Monetje’ te schilderen. Ze krijgen tussen 13:00 en 15:00 uur een korte instructie en uitleg van het impressionisme van gids en kunstenaar Joanne Zegers.

Monet-prijsvraag

De instructie duurt een kwartier en er zijn geen vaste time slots. Houd dus rekening met een korte wachttijd als er meer deelnemers tegelijk komen. U kunt tijdens uw bezoek beslissen of u een Monetje wilt maken of niet. De instructie wordt gegeven op de brug bij het Monet Atelier en bij slecht weer in het kantoor van het Atelier. Het hele weekend kunnen bezoekers bovendien deelnemen aan de Monet-prijsvraag en kans maken op een Monet-pakket, inclusief een jaar lang Vriend van Monet.

Anderhalve eeuw geleden

Door de coronamaatregelen is het dit jaar verplicht om van tevoren te reserveren. Inschrijven voor een bezoek aan het Monet Atelier en de verschillende activiteiten gaat via de website van Open Monumenten. De Stichting Monet in Zaandam is trots op het feit dat de beroemde Franse schilder Claude Monet in 1871 vier maanden in Zaandam verbleef en er maar liefst 25 schilderijen maakte, die goed weergeven hoe Zaandam en omgeving er in 1871 uitzagen. Dat bezoek is volgend jaar 150 jaar geleden en zal op een bescheiden manier gevierd worden: er wordt momenteel een plan van aanpak gemaakt voor kleinschalige activiteiten dat nader zal worden uitgewerkt met Zaanse ondernemers en cultuurinstellingen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen