Bescheiden viering Monetjaar in 2021 vooral voor Zaankanters

Haaldersbroek in 1871, gezien door de ogen van Claude Monet.
Haaldersbroek in 1871, gezien door de ogen van Claude Monet.
Foto: Twitter

Zaanstad laat komend jaar het feit dat de wereldberoemde Franse kunstschilder Claude Monet 150 jaar geleden een periode in de Zaanstreek heeft gewerkt niet ongmetkt voorbijgaan. Het college heeft opdracht gegeven om een plan van aanpak te maken waarin dit thema en kleinschalige activiteiten nader worden uitgewerkt samen met Zaanse ondernemers en cultuurinstellingen.

Het college maakt hierbij een koppeling met het themajaar Ode aan het Nederlandse landschap van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen. Dankzij Monet staat het Zaanse landschap wereldwijd bij mensen op het netvlies. ‘Het college vindt het belangrijk dat het Monet-jubileum niet ongemerkt aan Zaanstad voorbijgaat. Er komt een aantal mooie, kleinschalige activiteiten georganiseerd door de Zaanse cultuurinstellingen en ondernemers bedoeld voor de inwoners in de Zaanstreek,’ zegt Cultuurwethouder Annette Baerveld in een persbericht. ‘De instellingen kwamen met dit initiatief. Zij zien mogelijkheden om in 2021 op een veilige en kleinschalige wijze aandacht te besteden aan Monet. Deze ideeën laat het college uitwerken in een plan van aanpak.’

Werk niet voor niets geweest

Begin mei besloot de Stichting de Zomer van Monet in overleg met het Zaans Museum, de stichting Monet in Zaandam, de stichting Marketing Zaanstreek en FluXus om de voorbereidingen voor de stadsbrede programmering voor de Zomer van Monet in 2021 te staken in verband met de onzekere situatie rondom corona. Op dat moment was er al het nodige voorwerk gedaan en een deel van dat werk is niet voor niets geweest, al wordt er fors afgeschaald. Er wordt nu gedacht aan een tentoonstelling, een cultuureducatieproject en aan wandel- en fietstochten.

Budget van 50.000 euro

Het NBTC brengt volgend jaar een ode aan het landschap en omdat Monet tijdens zijn verblijf hier 24 landschappen schilderde sluit dit goed aan op het themajaar. Zaanstad kan dus mooi meeliften met de publiciteit en via de communicatiekanalen van de NBTC. Er wordt 50.000 euro uitgetrokken voor activiteiten die bijdragen aan het versterken van de associatie tussen Zaanstad en Monet op de lange termijn. Het plan van aanpak moet duidelijk maken welke activiteiten het meest geschikt zijn en hoe dit budget het beste besteed kan worden. Dit geld was bedoeld voor het afgeblazen stadsbrede programma.

https://twitter.com/MiguelArturoBa7/status/1277444794503983105

De rest van het geld dat daarvan overblijft wil het college besteden aan maatwerkoplossingen voor de cultuurinstellingen die bij de basisinfrastructuur van Zaanstad horen. Zoals het college al eerder aangaf, ligt de prioriteit op het behouden van deze basisinfrastructuur nu deze sector hevig getroffen is door de coronamaatregelen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen